VS: Hoogste rechter Alabama beschouwt ingevroren embryo als ‘kind’ 

Ziekenhuis stopt ivf-behandelingen

Het Hooggerechtshof in Alabama (VS) oordeelde vorige week vrijdag dat alle ingevroren embryo’s moeten worden beschouwd als ‘kinderen’. Daarbij wordt verwezen naar een wet uit 1872 over de dood van minderjarigen door een fout.

Op basis van die wet veranderde Alabama in 2018 de Grondwet om abortus illegaal te maken. “De staat zal er alles aan doen om de rechten van het ongeboren kind te garanderen’’, aldus de Grondwet.

Met dit gegeven dienden drie Amerikaanse echtparen een klacht in tegen een ziekenhuis in Mobile dat ivf-behandelingen uitvoert. Een andere patiënt was daar een opslagruimte binnen gegaan en had per ongeluk meerdere ingevroren embryo’s laten vallen.

Een rechtbank had de klacht van de echtparen eerst afgewezen, omdat embryo’s niet als ‘persoon’ of ‘kind’ gekwalificeerd konden worden. Maar met een meerderheid van zeven tegen twee rechters, oordeelde het Hooggerechtshof dat de wet op de dood van kinderen ‘van toepassing is op alle ongeboren kinderen, geboren of ongeboren’.

Dat betekent dat sprake is van dood door schuld als iets misgaat met ingevroren embryo’s. Een ziekenhuis of kliniek kan aangeklaagd worden voor een onrechtmatige handeling of nalatigheid. Het ziekenhuis van de Universiteit van Alabama in Birmingham heeft daarom de vruchtbaarheidsbehandelingen opgeschort.

error: Kopiëren mag niet!