Robinhood en Transvaal delen de punten bij start SML: 1-1

Een nieuw tijdperk in Surinaams voetbal

Na een aftrap door President Chandrikapersad Santokhi openden Robinhood en Transvaal gisteravond in het Franklin Essed Stadion de nieuwe Suriname Major League (SML) met de Surinaamse klassieker.

De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Terwijl Robinhood beter bal bezit had in het begin, begonnen beide ploegen vrij vroeg met doelgerichte aanvallen. Het was Jamilhio Rigters die in de 19e minuut de score opende namens Robinhood. Jerzinio Grendel zorgde een kwartier voor rust voor de gelijkmaker, wat ook de ruststand bleek te zijn. Vlak voor de rust kwamen er boze reacties vanuit het goed opgekomen publiek nadat de  bal over de lijn ging maar niet werd gefloten door scheidsrechter Shekiel Jokiel. Alhoewel Transvaal de net iets betere ploeg was in de tweede helft, bleef de eindstand hetzelfde als de ruststand.

De SML is de eerste profvoetbalcompetitie ooit van Suriname. Aan dit eerste seizoen nemen tien clubs deel, die bereid waren de nodige investeringen te doen om professioneel te gaan. Deze tien ploegen zijn SV Broki, SV Flora, Inter Moengo Tapoe, Inter Wanica, SV Leo Victor, SV Notch, Politie Voetbal Vrienden – PVV, Transvaal, Robinhood en Voorwaarts. Elke ploeg heeft een spelerslijst ingeleverd van tussen de 23 en 29 spelers. Naast een aantal spelers van Braziliaanse komaf zijn er twee opvallende namen op de officiële lijsten, namelijk de voorzitter van de Surinaamse Politie Bond, Mielando Atompai, bij PVV en de vicepresident van Suriname tevens clubeigenaar Ronnie Brunswijk bij Inter Moengo Tapoe.

Geen hoge verwachtingen

Volgens een poll via de website van Dagblad Suriname hebben Surinamers gemengde gevoelens over de komst van deze nieuwe profcompetitie. 705 personen stemden in twee dagen tijd op de vraag of men denkt dat de prof league het Surinaams voetbal naar een hoger niveau zal tillen. 44% geeft aan van wel, terwijl 30% direct aangeeft dat het niet zal werken. 26% kon niet kiezen en gaf aan, dat de SML het Surinaams voetbalgebeuren misschien naar een hoger niveau kan brengen.

De voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), John Krishnadath, gaf tijdens de officiële start al aan, dat deze competitie in de toekomst werkgelegenheid zal bieden aan zo’n 250 tot 500 personen. De SVB zelf heeft wel hoge verwachtingen van deze competitie, maar rekent in deze beginfase nog op veel ondersteuning, voornamelijk financiële, vanuit de regering en andere betrokkenen.

Nog veel werk

Alhoewel het pas is begonnen heeft de SVB nog veel werk aan de winkel om deze competitie tot een succes te maken. De competitie moet nog bekendheid krijgen in alle lagen van de Surinaamse bevolking en ook internationaal. De wedstrijden, wedstrijddetails en spelersdata moeten tijdig gepubliceerd worden zodat ook bekende buitenlandse score bedrijven, als Livescore en Flashscore, eventueel de Surinaamse data kunnen publiceren op hun websites. Dit zal leiden tot meer bekendheid van de kersverse prof league.

De wedstrijden worden in Suriname live uitgezonden via ATV 12.2 en de Facebook-pagina van Telesur. Na de openingswedstrijd tussen Robinhood en Transvaal gisteren, zullen vandaag Inter Moengo Tapoe en SV Broki elkaar ontmoeten om 17.30 uur, terwijl PVV uitkomt tegen SV Flora om 20.00 uur. Morgen zal SV Notch om 17.30 uur Inter Wanica ontvangen en Leo Victor vs Voorwaarts staat gepland voor 20.00 uur.

error: Kopiëren mag niet!