Inflatie over januari 0,9 procent

De maandinflatie over januari 2024 is 0,9 procent. Dit heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) uitgerekend. De consumentenprijzen zijn vorige maand ten opzichte van de maand daarvoor, december 2023, dus gemiddeld met 0,9 procent gestegen. In december bedroeg de maandinflatie 0,1 procent. Dit was het laagste maandinflatiecijfer in 2023.  

In vergelijking met januari 2023 zijn de consumentenprijzen in  januari 2024 gemiddeld met 29 procent gestegen. Dit is de jaar-op-jaar inflatie.

Het ABS volgt maandelijks de prijsontwikkelingen van een vast pakket van goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. In het pakket zitten 316 items. De goederen en diensten waarvan de prijsontwikkelingen worden gemeten zijn verdeeld over 12 hoofdgroepen.

Enkele van de hoofdgroepen zijn voeding en niet-alcoholische dranken, kleding en schoeisel, huisvesting en nutsvoorzieningen, transport, communicatie, gezondheidszorg, recreatie, cultuur en onderwijs en buitenshuis eten. 

SS

error: Kopiëren mag niet!