“Wat moet ik nu doen?” – Standhouders vechten tegen economische stroom

In de schaduw van de Kwattaweg, waar de levendige kleuren van groenten en fruit normaal gesproken een teken van volop leven en bedrijvigheid zijn, heerst nu een sfeer van bezorgdheid en onzekerheid onder de standhouders. Deze hardwerkende verkopers, die de kern vormen van de lokale economie, merken dat de voortdurende schommelingen in de koers en de daaropvolgende prijsverhogingen van producten hen dwingen tot het zoeken van nieuwe strategieën om het hoofd boven water te houden.

Judit, een van de standhoudsters die dag in dag uit langs de Kwattaweg haar waren aanbiedt, deelt haar bezorgdheid met Dagblad Suriname: “De koers is aan het schommelen, maar de prijzen blijven maar stijgen. Het is al een uitdaging om elke dag weer aan het werk te gaan, maar nu moet ik ook nog een alternatief zoeken om rond te komen.” De realiteit van Judit is niet uniek; vele standhouders ervaren dezelfde druk, competitie, en een financiële klem.

Naast de verhoogde inkoopprijzen, worden zij ook geconfronteerd met hogere belastingtarieven die hun winstmarges nog verder onder druk zetten. “Ik heb dagen dat ik niet eens de helft van mijn groentesoorten heb kunnen verkopen. Dat betekent groter verlies”, zegt Judit. 

De situatie is des te uitdagender voor standhouders zoals Josta, die als enige kostwinner en zorgdrager voor haar kinderen, de eindjes aan elkaar probeert te knopen. De noodzaak om kinderen mee te nemen naar de stand vanwege de hoge kosten voor oppas, benadrukt de complexiteit van hun situatie.

Deze verhalen illustreren een dieper liggend probleem dat verder reikt dan de marktkraampjes langs de Kwattaweg. Ze leggen een bredere economische uitdaging bloot die vele gezichten heeft in onze gemeenschap. Het zijn de standhouders die de vraag opwerpen: “Wat moet ik nog doen om het beter te hebben?”

Zonder een structurele oplossing of overleg over prijsstabilisatie en koersmanagement, lijkt het eind voor deze lokale ondernemers nog niet in zicht. “Ook al ga je van de ene optie naar de andere, toch blijft het probleem bestaan.” Deze woorden van een bezorgde standhoudster weerklinken een dringende oproep voor actie en ondersteuning vanuit de gemeenschap en beleidsmakers om positieve verandering te bewerkstelligen.

(Foto: ter illustratie)

TM

error: Kopiëren mag niet!