Vandaag in 1819: De VS verwerft het Spaanse Florida

De Spaanse minister Do Luis de Onis en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Quincy Adams ondertekenden op 22 februari 1819 het Florida Purchase Treaty, waarin Spanje ermee instemde de rest van zijn provincie Florida aan de Verenigde Staten af te staan.

De Spaanse kolonisatie van het schiereiland Florida begon in 1565 bij St. Augustinus. Tegen de 17e eeuw werden de Spanjaarden aangevallen door indianen die hun voorouderlijk thuisland verdedigden en Engelse kolonisten die vanuit het noorden oprukten. De last-minute deelname van Spanje aan de zijde van Frankrijk aan de Franse en Indische Oorlog kostte Spanje Florida, dat de Britten verwierven via het eerste Verdrag van Parijs in 1763. 

Na twintig jaar Britse overheersing werd Florida echter teruggegeven aan Spanje als onderdeel van het tweede Verdrag van Parijs, dat in 1783 een einde maakte aan de Amerikaanse Revolutie.

De Spaanse greep op Florida bleek zwak in de jaren na de Amerikaanse onafhankelijkheid, en er ontstonden talloze grensgeschillen met de Verenigde Staten. In 1819, na jaren van onderhandelen, bereikte minister van Buitenlandse Zaken John Quincy Adams een diplomatieke staatsgreep met de ondertekening van het Florida Purchase Treaty, waardoor Florida officieel kosteloos in Amerikaanse handen kwam, afgezien van de Amerikaanse aanname van ongeveer $ 5 miljoen aan claims van Amerikaanse burgers. tegen Spanje. 

De formele Amerikaanse bezetting begon in 1821 en generaal Andrew Jackson, de held van de oorlog van 1812, werd benoemd tot militair gouverneur. Florida werd in 1822 Amerikaans grondgebied en werd in 1845 als slavenstaat tot de Unie toegelaten.

error: Kopiëren mag niet!