Proces in New York tegen Ex-President van Honduras wegens Drugshandel

Het proces tegen de voormalige president van Honduras, Juan Orlando Hernández, is van start gegaan in New York met ernstige aanklachten van Amerikaanse aanklagers. Hernández wordt ervan beschuldigd drugshandelaren te hebben beschermd, de Hondurese strijdkrachten te hebben ingezet voor persoonlijk gewin en grote hoeveelheden cocaïne naar de VS te hebben verscheept tijdens zijn presidentschap van 2014 tot 2022. Na zijn arrestatie in 2022 en het uitleveringsverzoek door de VS, wordt nu in het proces, dat begon met de juryselectie op dinsdag, het lot van Hernández beslist.

Een anonieme getuige met de bijnaam ‘accountant’ heeft verklaard dat Hernández drugsbaron Fuentes beschermde en hielp bij drugssmokkel naar de VS, waardoor hij in verband wordt gebracht met het beruchte Sinaloa-kartel en een netwerk van drugshandel met medewerking van Hondurese autoriteiten.

Het proces heeft brede aandacht getrokken in Honduras, een land dat worstelt met geweld en armoede. Bij het gerechtsgebouw in New York waren al vroeg protesten, die opriepen tot de veroordeling van Hernández, onderstrepend dat dit proces verder reikt dan een individuele beschuldiging en ingrijpt op de bredere strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en corruptie.

error: Kopiëren mag niet!