Voor het eerst in 221 jaar verschijnen er twee cicadebroedsels samen

DOOR JORDI BOU
21 februari 2024 – Miljarden krekels uit twee verschillende broedsels zullen uit de ondergrond tevoorschijn komen in een uiterst zeldzame, gesynchroniseerde gebeurtenis die al 221 jaar niet meer is waargenomen.

Brood XIII verschijnt elke 17 jaar, en Brood XIX heeft een cyclus van 13 jaar.

Beide boodschappers kwamen voor het laatst overeen in 1803, toen Thomas Jefferson de Amerikaanse president was. De volgende tijd is ingesteld op 2245.

Het is ongewoon, maar niet ongehoord, dat twee broedsels tegelijkertijd verschijnen, maar deze twee zijn geografisch zo dichtbij dat ze elkaar kunnen overlappen en zich kunnen kruisen in sommige bossen en velden in Illinois – een potentieel opwindende zeldzaamheid voor entomologen.

Cicaden bijten niet, maar zenden geluiden uit tussen de 80 en 100 decibel, het equivalent van een laagvliegend vliegtuig of een grasmaaier.

Wetenschappers zijn van mening dat een enorme en gesynchroniseerde aankomst bescherming biedt tegen roofdieren.

Er zijn wereldwijd meer dan 3000 soorten krekels, maar slechts negen daarvan zijn periodiek, en zeven daarvan komen voor in Noord-Amerika. In India verschijnt elke vier jaar een periodieke soort van het geslacht Chremistica, terwijl in Fiji elke acht jaar een periodieke soort van het geslacht Raiataena verschijnt.

error: Kopiëren mag niet!