SWM: Vermenging leidingwater en regenwater in opslagtanks brengt volksgezondheid in gevaar

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft onlangs een weetje op haar Facebookpagina geplaatst over het samenvoegen van SWM-water met regenwater in opslagtanks. Volgens de SWM vormt deze handeling een ernstig gevaar voor de volksgezondheid, gezien het aanzienlijke risico op contaminatie (besmetting).

Burgers hebben verontwaardigd hierop gereageerd en geven aan dat de SWM dan in voldoende water zal moeten voorzien. Diverse gebieden kampen al enige tijd met een lage waterdruk of geen water uit de kraan. Hierdoor zijn bewoners genoodzaakt regenwater op te slaan.

Maar, het mengen van leidingwater, dat doorgaans wordt behandeld om aan de veiligheidsnormen voor consumptie te voldoen, met regenwater, kan allerlei verontreinigingen bevatten, een broeinest creëren voor bacteriën en ziekteverwekkers. Dit kan leiden tot watergerelateerde ziekten, die van relatief milde gastro-intestinale stoornissen tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen variëren.

Het is begrijpelijk dat in tijden van waterschaarste of uit economische overwegingen huishoudens kunnen overwegen om regenwater op te vangen en te gebruiken. Echter, zonder de juiste behandeling en scheiding van drinkwater en niet-drinkwater, zetten zij niet alleen hun eigen gezondheid, maar ook die van de gemeenschap op het spel.

Het is daarom van cruciaal belang dat er duidelijke richtlijnen en ondersteuning worden geboden aan de bevolking over hoe zij op een veilige manier regenwater kan opvangen en gebruiken, zonder risico’s voor de gezondheid.

SK

error: Kopiëren mag niet!