Derde niertransplantatie missie geslaagd – De cruciale rol van nieren voor onze gezondheid

Nieren zijn van vitaal belang voor het menselijk lichaam en vervullen essentiële functies die cruciaal zijn voor onze algehele gezondheid. Ze zijn primair verantwoordelijk voor het filteren van het bloed en het verwijderen van afvalstoffen en overtollige stoffen, die vervolgens via de urine worden uitgescheiden. Daarnaast spelen nieren een sleutelrol in de regulatie van de water- en elektrolytenbalans, het handhaven van de bloeddruk, de productie van rode bloedcellen, de gezondheid van de botten en het behouden van het zuur-base-evenwicht in het lichaam.

De gezondheid van de nieren is essentieel voor het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder de ophoping van schadelijke stoffen in het lichaam, verstoringen in de elektrolytenbalans, hoge bloeddruk, en bloedarmoede. Het is daarom van groot belang om goed voor de nieren te zorgen door gezonde leefgewoonten te hanteren en risicofactoren voor nierziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, actief te beheren.

In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) was 6 februari begonnen met niertransplantatie operaties in het kader van de derde niertransplantatie missie in Suriname. De niertransplantatie missie werd uitgevoerd in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. 

Deze maand waren er 7 donoren en 7 ontvangers in deze missie.

Het is een historische mijlpaal dat Suriname als het enige land in het Caribisch gebied is waar niertransplanties worden uitgevoerd.

Door de geslaagde niertransplantaties gaan de nefrologen drs. Khalid Saboerali en drs. Subhas Goerdat de missies continueren door een keer per jaar bij te scholen in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum  Nederland. Nefroloog drs. Goerdat hoopt binnen 3 jaren dat Suriname deze missies volledig overneemt.

CS

error: Kopiëren mag niet!