Stichting Help Save Animals in Suriname (SHSAS) bestaat één jaar

Op 21 februari 2023 opende Stichting Help Save Animals in Suriname (SHSAS) haar deuren aan de Sir Winston Churchillweg 455-457 te Ornamibo, net over de Parakreek. In het afgelopen jaar hebben vele dieren via deze stichting een ‘forever home’ elders gekregen: maar liefst 77 honden en 47 poezen.

Bovendien zitten er heel wat dieren in de opvang die waarschijnlijk geen thuis elders zullen vinden, maar bij SHSAS een mooie en veilige oude dag krijgen. Momenteel zijn er 39 honden en 31 poezen bij SHSAS ondergebracht. De maximale capaciteit is 50 honden en 25 poezen, dus voor de poezen is het al te krap. De levenskwaliteit is een belangrijk aspect, vandaar nu al de wens voor meer ruimte.

Oprichter Isabelle de Boer-Buurman: “Wij zijn erg trots op dat wat we het afgelopen jaar hebben kunnen realiseren! Ook zijn we trots op onze vier vaste medewerkers en onze parttimers en vrijwilligers die zeven dagen in de week klaar staan en alles in perfecte banen leiden!”

Twee keer per maand komt er een dierenarts bij SHSAS die ter plekke de dieren steriliseert en castreert, zodat er niet wordt bijgedragen aan de overpopulatie van kittens en pups; een groot probleem in Suriname.

Voor het komende jaar zijn er heel wat plannen. De quarantaine-afdeling moet worden uitgebreid. Afgelopen jaar is die te klein gebleken; als er dieren binnenkomen is er nu te weinig ruimte om ze allemaal apart te houden. Dat is noodzakelijk om geen ziektes bij de andere gezonde dieren te verspreiden of over te brengen. Ook moeten er drainagebuizen aangebracht worden zodat de speelweides bij regen niet meer onder water lopen. Verder zal het kattenverblijf vergroot worden. De oudere katten die moeilijk plaatsbaar zijn zullen dan een eigen ruimte hebben waar ze heerlijk tot rust kunnen komen en niet steeds met alle kleine kittens zijn die de oudjes af en toe helemaal gek maken het hun drukke gestoei.

Een andere grote wens is volgens De Boer-Buurman een mooie buitenkennel. “Dan kunnen alle dieren elke dag lekker naar buiten, ook degenen die gehandicapt of oud zijn, zodat ze niet constant in de binnenkennel zitten.” 

De stichting heeft enkele vaste donateurs, maar is op zoek naar meer mensen die regelmatig een steentje bijdragen, zodat er een realistische planning gemaakt kan worden om alle dromen te verwezenlijken. 

Isabelle de Boer-Buurman: “We hebben daarnaast ook veel vaste kosten die we helaas niet uit de donaties kunnen voldoen. We willen de mensen die materialen en voeding doneren ook heel hartelijk danken en hopen dat we ook op hun steun kunnen blijven rekenen! Van de firma Tel hebben we een auto gedoneerd gekregen, die kosteloos is getransporteerd door IFC Nederland/VSH Suriname. We gaan de auto uitrusten als dierenambulance, zodat we de dieren kunnen ophalen van de straat en van en naar de dierenarts brengen.” 

Binnenkort gaat het stichtingsbestuur met een werkgroep dierenvrienden brainstormen over fundraisingsactiviteiten en de actie ‘Sponsor/adopteer een dier’ en allerlei andere leuke dingen die de stichting ten goede komen zodat nog meer dieren kunnen worden opgevangen en elk dier de zorg kan krijgen die het verdient.

SHSAS is de hele week geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Graag even bellen of appen als u een bezoek wilt brengen. Het nummer is +597 862 7649. Het adres is Sir Winston Churchillweg 455-457. Dit is te vinden via Google maps.

error: Kopiëren mag niet!