Lancering van ’s Werelds Grootste Mijnbouwproject in Afrika door Rio Tinto

21 februari 2024

In West-Afrika heeft Rio Tinto het ambitieuze Simandou-project gelanceerd, met de doelstelling om de grootste mijnbouwoperatie ter wereld te vestigen. Het project, geschat op een waarde van 20 miljard dollar, zal de exploitatie van ijzererts in het Simandou-gebergte in Guinee omvatten, samen met de ontwikkeling van spoorwegen en havens.

Met meer dan 2 miljard ton aan geschatte ijzerertsreserves, belooft het Simandou-gebergte een cruciale rol te spelen in de mondiale ijzerertsmarkt. Rio Tinto Simfer, een joint venture tussen Rio Tinto, Chalco Iron Ore Holdings en de Guinese overheid, houdt de rechten op belangrijke delen van het mijngebied.

Het project wordt gezien als een kans om significante economische groei in West-Afrika teweeg te brengen, met verwachte voordelen zoals jobcreatie en stimulansen voor lokale industrieën. Echter, de impact op milieu en sociale aspecten wordt nauwlettend in de gaten gehouden om een evenwichtige vooruitgang te waarborgen.

Simandou plant in 2025 zijn eerste zending te realiseren, met als doel een jaarproductie van 60 miljoen ton tegen 2028, wat overeenkomt met 5% van de wereldwijde ijzererts behoefte. Het project demonstreert Rio Tinto’s inzet voor duurzaamheid, inclusief inspanningen om de mijnbouw koolstofvrij te maken.

Analisten zien Simandou als een essentieel onderdeel van een strategie die investering en innovatie combineert, wat de positie van West-Afrika in de wereldwijde mijnbouwindustrie versterkt en mogelijk de mijnbouwnormen opnieuw definieert.

error: Kopiëren mag niet!