Econoom Winston Ramautarsing over fluctuerende wisselkoersen in Suriname

In een recent interview heeft econoom Winston Ramautarsing zijn licht laten schijnen over de fluctuerende wisselkoersen, die volgens hem op korte termijn dalen. Deze ontwikkeling, hoe positief deze ook lijkt voor consumenten die minder SRD hoeven te betalen voor buitenlandse valuta, heeft een negatieve impact op de economie. 

Volgens Ramautarsing is een stabiele en voorspelbare wisselkoers essentieel voor het investeringsklimaat, werkgelegenheid en inkomen van burgers.

Ramautarsing stelt dat een plotselinge daling van de wisselkoers, zonder dat deze wordt ondersteund door een sterkere economie, geen positief teken is. Dit kan duiden op een incidentele beweging, die niet voordelig is voor het land. Hij benadrukt dat het belangrijk is voor de koers om structureel en geleidelijk te dalen, als gevolg van verbeteringen in de economie. 

Het feit dat de koers plotseling daalt, zonder dat er meer gewerkt wordt of meer dollars verdiend worden, toont aan dat het geen gezonde situatie is.

De recente daling van de koers wordt volgens de econoom veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder het binnenhalen van geleende dollars en een afname in de koopkracht die leidt tot minder import en daardoor een overschot aan dollars. Daarnaast hebben hoge rentevoeten op investeringen, zoals in “OMO’’s” – lokale investeringsopties met hoge rentes – een verstorend effect.

Hij bekritiseert het idee dat de koersdaling een gevolg zou zijn van 

efficiënt overheidsbeleid en wijst op de noodzaak van interventie door de centrale bank om extreme fluctuaties te dempen. Hij voorspelt dat de wisselkoers niet structureel laag zal blijven gezien de huidige economische situatie van Suriname en verwacht dat de koers op termijn weer zal stijgen, gezien er geen significante economische verbetering is die de daling rechtvaardigt.

error: Kopiëren mag niet!