Droge januari in Suriname: Een trend van minder alcohol en slimme strategieën van de horeca

Na de feestelijke decembermaand, waarin alcohol rijkelijk vloeit tijdens de vele feestdagen en familiebijeenkomsten, leek  januari een maand van bezinning en gezondheid te zijn geworden voor veel Surinamers. Een opvallende trend is dat mensen in Suriname in januari aanzienlijk minder alcohol consumeren dan in december.

Dit fenomeen, dat ook in andere delen van de wereld wordt waargenomen, roept vragen op over de redenen achter deze verandering in consumptiegedrag en hoe bars en restaurants zich aanpassen om hun winstgevendheid te behouden.

Een van de voornaamste redenen voor de afname in alcoholconsumptie in januari lijkt de financiële kater te zijn na de dure decembermaand. Veel Surinamers geven tijdens de feestdagen meer uit dan gebruikelijk, aan cadeaus, feesten en natuurlijk ook aan alcohol. Januari wordt dan vaak gezien als een maand om financieel te herstellen, waarbij men zuiniger aan doet en minder uitgeeft aan luxe producten zoals alcohol.

Daarnaast speelt ook het groeiende bewustzijn rond gezondheid een rol. Na de overdaad van december kiezen velen voor een ‘droge januari’ als een manier om het lichaam te zuiveren en een gezonde start van het nieuwe jaar te maken.

Dit gezondheidsbewustzijn zorgt ervoor dat mensen bewuster omgaan met hun alcoholconsumptie.

Wat betreft de kwaliteit van de alcohol die men kiest wanneer het budget krapper is, lijkt er een voorkeur te zijn voor lokaal geproduceerde dranken. Deze zijn vaak voordeliger dan geïmporteerde alcohol .

Het is een slimme keuze voor wie minder te besteden heeft maar toch wil genieten van een alcoholisch drankje.

Bars en restaurants, die de impact van deze trend op hun inkomsten voelen, hebben creatieve manieren bedacht om klanten aan te trekken. Velen bieden speciale promoties en kortingen aan in januari, zoals ‘happy hours’, kortingen op alcoholvrije drankjes of speciale evenementen die minder gericht zijn op alcoholconsumptie.

Sommige etablissementen spelen in op de gezondheidstrend door een uitgebreider aanbod van alcoholvrije cocktails en gezonde drankjes aan te bieden, waarmee ze een nieuwe klantenkring aantrekken die op zoek is naar gezondere alternatieven.

error: Kopiëren mag niet!