Bioloog Freek Vonk ontdekt nieuwe anacondasoort in Amazone regenwoud

Bioloog Freek Vonk (40) heeft met veertien internationale collega’s een nieuwe soort ontdekt van de grootste slang ter wereld. De noordelijke groene anaconda kan 8 meter lang en 200 kilo zwaar worden. Vonk is door het dolle heen. “Dit is extreem bijzonder.”

“We hebben een nieuwe soort ontdekt van de grootste slang ter wereld, een mythisch en machtig dier waar ik vier keer in pas. Dit is extreem bijzonder. Ik heb eerder in Australië een nieuwe soort ontdekt, maar dat was een gifslangetje dat zo groot was als mijn pink.”

,,Dat is niet zo raar. Het zijn weliswaar kolossale roofdieren, maar ze liggen voornamelijk ondergedompeld in troebel rivier- en moeraswater. Ik heb een filmpje waarin ik naast zo’n joekel zwem, een van de grootste die ik ooit heb gezien. Bijna 8 meter lang, zo dik als een autoband en een kop die net zo groot is als mijn hoofd. Maar als die zich 2 meter verplaatst, zie je hem al bijna niet meer.”

,,Hier hebben we met vijftien wetenschappers jaren aan gewerkt. We hebben 78 dna-samples verzameld van zowel wilde anaconda’s uit negen landen als exemplaren in musea als Naturalis in Leiden. In het wild namen we met een injectiespuit wat bloed uit meestal de staart, waar de bloedvaten vlak onder de huid lopen. Daar heeft zo’n dier weinig last van en we lieten hem daarna meteen vrij. We hebben ontdekt dat de groene anaconda uit twee soorten bestaat, de nieuw ontdekte noemen we de noordelijke groene anaconda, die genetisch 5,5 procent afwijkt van de zuidelijke die we al kenden. Dat verschil is enorm, ter vergelijking: de mens en de chimpansee verschillen genetisch 2 procent van elkaar.”

“Ik heb in Suriname heel veel anaconda’s gezien, daar komt de nieuwe soort ook voor. Overigens heb ik een jaar of twaalf geleden in Suriname eens uitgetest hoe het voelt om door een anaconda te worden gewurgd.”

error: Kopiëren mag niet!