Beeldend kunstenaar en fotograaf Paul Woei op 85-jarige leeftijd overleden

Paul Woei, beeldend kunstenaar en fotograaf, is zondag 18 februari op 85-jarige leeftijd overleden. Hij behoorde tot de succesvolle generatie die rond 1960 begon op te komen van onder andere Erwin de Vries, Rudi Getrouw en Ruben Karsters.

Woei volgde tekenlessen in Hongkong van 1948-1952, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, de Normaalschool voor Tekenleraren in Amsterdam en studeerde modeltekenen en boetseren aan de Vrije Academie in Den Haag. In 1966 keerde hij terug naar Suriname.

De kunstenaar vervaardigde beelden in hout en brons, maar ook schilderijen en tekeningen. Hij had vooral oog voor de natuur en het volk van Suriname, en maakte vooral indruk met serie werken waarin hij de bovenlandse inheemsen en hun leven vastlegde.

Paul Woei – Gathering Awaras, Olieverf op linnen 2001, 46 x 60 cm

Ook maakte hij stadsgezichten, vele portretten en naakten. 

Er zijn vele solo-exposities van zijn werk geweest en hij nam ook deel aan groepsexposities. In 1983 werd hij uitgezonden naar de Biënnale van São Paulo, Brazilië. Zijn werk is wereldwijd te zien in collecties, maar met name in Suriname, de Verenigde Staten, China, Nederland en België.

In januari 2024 werd hij door Rotary Paramaribo onderscheiden met de Vocational Excellence Award.

error: Kopiëren mag niet!