Werkzaamheden Saramaccakanaal vorderen gestaag

Aannemer International Infra N.V. is medio januari gestart met de werkzaamheden binnen het project “Saramacca Canal System Rehabilitation Project” (SCSRP). De werkzaamheden langs het 25 kilometer lange kanaal worden in vijf secties uitgevoerd. Gestart is bij sectie vijf, nabij de Uitkijksluis te Creola. Deze wordt binnenkort afgerond. De laatste fase betreft sectie 1 nabij VABI N.V. De aannemer probeert het werk in vijf maanden afgerond te hebben.

Het gaat om een vrij omvangrijk project dat een grote impact zal hebben op de ontwatering van Groot-Paramaribo en andere gebieden. Het Saramaccakanaal was ruim 60-70 jaar niet opgeschoond. Op vele plekken is het kanaal dichtbegroeid en versmald, met verminderd watertransport en ook geen andere economische activiteiten als gevolg.

Slechts lage vegetatie tot zeven meter binnen de oevers wordt verwijderd. Hoge bomen worden ongemoeid gelaten, evenals dieren die in en langs het water voorkomen.

Het SCSRP wordt bekostigd uit een lening van USD 35 miljoen bij de Wereldbank. Een team van de Wereldbank heeft zich deze week nog ter plekke georiënteerd.

Het eind 19e eeuw met de hand uitgegraven kanaal is 25 kilometer lang  en verbindt de Surinamerivier met de Saramaccarivier. De waterweg is 30-50 meter breed en heeft een diepte van tussen de 2 en 3 meter. Er liggen voornamelijk bedrijven aan die actief zijn in de hout- en zandsector. 

Sectie 4 van het werk is 7,3 kilometer lang en eindigt in de buurt van de Kameelbrug. Na Kameelbrug begint sectie 3: tot Magenta en daarna sectie 2 en 1, dat is tot de sluis te Saramaccadoorsteek.

error: Kopiëren mag niet!