Het verval van de democratie: een mondiaal alarm

Het rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU) uit 2023 slaat alarm over het wereldwijde verval van de democratie, waarbij de democratie-index het laagste niveau bereikt heeft sinds het begin van het onderzoek in 2006. Wereldwijd is de gemiddelde score gedaald naar 5,23, wat wijst op een zorgwekkende trend van democratische terugval. Van de onderzochte landen kwalificeren 74 als democratieën, met 24 die als “volledige democratieën” worden gezien, terwijl het aantal ‘gebrekkige democratieën’ is gestegen naar vijftig. Slechts 7,8% van de wereldbevolking leeft in volledige democratieën, wat de grote uitdagingen benadrukt waarvoor de democratie wereldwijd staat. Negatieve ontwikkelingen zoals de COVID-19-pandemie en diverse conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne, hebben de democratische waarden verder onder druk gezet. Noorwegen wordt opnieuw erkend als de meest democratische natie, terwijl Afghanistan, Myanmar en Noord-Korea als de minst democratische worden beschouwd. Dit rapport benadrukt de noodzaak om wereldwijd aandacht te blijven besteden aan het promoten en beschermen van democratische waarden.

error: Kopiëren mag niet!