Export groente en fruit naar Barbados kan meeliften met infrastructuur FAI-bacoven

De vooruitzichten van export van Surinaamse groente en fruit naar Barbados zien er goed uit.  Bij de distributie zou makkelijk meegelift kunnen worden met het bestaande netwerk van supermarkten en andere retailers op het eiland voor de FAI-bacoven. De Surinaamse bacoven is van goede kwaliteit en de consument op het Caribisch eiland is ondertussen daar bekend mee.

Andere agrarische producten uit Suriname kunnen daar hun voordeel mee doen. Suriname zal volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij massaal aanwezig zijn op de landbouw en voedseltentoonstelling Agrofest 2024, welke van 23 tot en met 25 februari op Barbados wordt gehouden. 

De bedoeling van de grootste deelname is de consument op het eiland bekend te maken met andere Surinaamse agroproducten, waaronder verschillende soorten groenten en fruit. Meer dan 30 producenten en exporteurs van groente, fruit en andere agroproducten zullen op de landbouw- en voedseltentoonstelling staan. Gehoopt wordt dat Surinaamse producenten en exporteurs orders zullen binnen kunnen halen. Naast de verschillende groentesoorten mikt Suriname vooral op de export van fruit en wortelsoorten zoals markoesa, dragonfruit, gember en zoete patat. 

FAI-bacoven

Het staatsbedrijf FAI (Food and Agriculture Industries exporteert wekelijks 8 tot 10 contaniners bacoven naar Barbados. Met een gemiddelde exportwaarde van USD 12.000 per container, komt dit wekelijks neer op USD 120.000, en maandelijks op bijna een half miljoen US-dollar. Het kunnen in de naaste toekomst meer zijn, maar dan moet er bij FAI aan areaal- en productieuitbreiding worden gedaan. Dat is niet zo simpel zoals gedacht wordt. Belangrijke uitdaging daarbij is de beschikbaarheid van arbeidskrachten en goed plantmateriaal.

Suriname en Barbados zijn eind vorig jaar overeengekomen dat een 12-tal fruit- en groentesoorten naar het eiland geëxporteerd mag worden. Momenteel wordt gewerkt aan uitbreiding van de lijst. De SLM vliegt wekelijks twee keer naar het eiland en stelt bij elke vlucht 5 ton vrachtcapaciteit hiervoor beschikbaar. Op Barbados is er een grote behoefte aan voedselproducten.  

SS

error: Kopiëren mag niet!