De financiële grens van voetbal: topclubs doorbreken de barrière van €10 miljard

Het mondiale voetballandschap heeft een ongekende financiële mijlpaal bereikt: de inkomsten van de twintig belangrijkste clubs hebben in het seizoen 2022-2023 de grens van €10 miljard overschreden, met een totaal van €10,5 miljard. Dit markeert een groei van 14% in vergelijking met het vorige seizoen en het laatste seizoen vóór de pandemie. Volgens Deloitte’s “Football Money League” is deze opmerkelijke groei voornamelijk te danken aan de terugkeer van fans in stadions na het opheffen van COVID-19-beperkingen.

Real Madrid staat aan kop met een recordomzet van €831,4 miljoen, hiermee Manchester City overtreffend met €825,9 miljoen en terugkerend naar de top als Europa’s rijkste club. PSG betreedt met een omzet van €801,8 miljoen voor het eerst de top drie, terwijl Barcelona’s omzet van €800,1 miljoen een significante stijging laat zien.

Opvallend is dat Liverpool een van de weinige clubs is die een omzetdaling noteert, met een zevende plaats en €682,9 miljoen aan inkomsten. Deze financiële prestaties tonen niet alleen de economische veerkracht van voetbal aan maar ook het belang van fanbetrokkenheid en competitief succes. Tegelijkertijd onderstrepen ze de noodzaak van kundig financieel beheer in een steeds competitiever sportklimaat.

error: Kopiëren mag niet!