Dambreuk sleephelling Jamaerkanaal te Bigi Pan gedicht

De dambreuk bij de sleephelling bij het Jamaerkanaal te Bigi Pan aan de rechteroever van de Nickerierivier is gedicht. Op initiatief van districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie zijn vorige week met gezamenlijke inspanning en ondersteuning van overheidsdiensten, Nickeriaanse ondernemers, vissers en lodgehouders de gaten in de dam gedicht. 

Door breuken in de dam stroomde het water in het Bigi Pan natuurgebied weg in de Nickerierivier. In combinatie met het reeds maanden aanhoudende droge weer is het zwampgebied droog komen te liggen. De zwampvisserij, waar ongeveer 60 gezinnen economisch van afhankelijk zijn, kwam hierdoor in ernstige problemen. Ook het toerisme lijdt eronder, omdat de verschillende vakantielodges door de droogte van de zwamp praktisch niet bereikbaar zijn en boottochten onmogelijk werden. Doordat het zwampgebied droog is komen te liggen is er ook sprake van enige verstoring van de flora en fauna in het natuurrijke gebied.

Districtscommissaris Gobardhan zegt voor een structurele oplossing van het probleem van lekkages in de dammen bij Bigi Pan enige tijd geleden bij de UNDP (United Nations Development Programme) een project is ingediend ter financiering. Het wachten is op goedkeuring. Er kan volgens haar echter niet daarop gewacht worden, omdat het probleem van lekkages steeds ernstiger werd, zoals nu het geval is geworden. Er moest acuut worden ingegrepen om de dambreuken te dichten. Met gezamenlijke inspanningen is dat eindelijk gelukt. 

Een structurele oplossing zal vooralsnog wel nog even op zich laten wachten. Het is te hopen dat de weersomstandigheden de komende weken mee zullen helpen opdat het natuurrijke zwampgebied zich weer met water kan vullen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!