Daling van Rijstprijzen met 8% in Brazilië Signaleert Marktcorrectie

In Brazilië hebben de rijstprijzen sinds eind januari 2024 een opmerkelijke daling van bijna 8% meegemaakt. Deze prijsverlaging heeft de prijs voor een zak van 50 kilogram rijst in Rio Grande do Sul, de voornaamste rijstproducerende staat, laten dalen tot R$ 119,10 ($23,82) vanaf een hoogtepunt van R$ 129,20 ($25,84) in januari. Ondanks deze daling, vertegenwoordigt dit nog steeds een substantiële jaar-op-jaar stijging van 35,2%.

De afname in prijs volgt op een periode van hoge mondiale rijstprijzen en verminderde lokale productie, wat de prijzen naar recordhoogten had gedreven. Volgens Élcio Bento van Safras & Mercado is de daling te verwachten rond maart en april, wanneer meer dan 90% van Rio Grande do Sul’s rijstoogst plaatsvindt, en draagt de toename in aanbod bij aan de stabilisatie van prijzen.

Het recente verslag van het United States Department of Agriculture (USDA) toont een lichte stijging in de wereldwijde productie van witte rijst naar 513,74 miljoen ton voor het seizoen 2023/24, en voorspelt eveneens een stijging in de wereldwijde rijsthandel en consumptie.

Landen als India, Thailand, Vietnam, Brazilië, Indonesië, en China spelen een sleutelrol in de mondiale rijstmarkt, waarbij fluctuaties in hun productie en export direct invloed hebben op de wereldwijde aanbod- en prijsniveaus.

Deze recente prijsdalingen getuigen van de complexe interactie tussen lokale oogsten, mondiale productiecijfers, en de afhankelijkheid van landbouwmarkten wereldwijd, benadrukkend hoe lokale productiestijgingen niet alleen een impact hebben op de nationale economie, maar ook de dynamiek van de mondiale rijstmarkt beïnvloeden.

error: Kopiëren mag niet!