Bevestiging 2025: varken tegen stier en slang

Zaterdag is in Suriname weer uitgeroepen tot een nationale vrije dag, de dag waarop het Chinese nieuwe jaar begint. Dit jaar is het het Jaar van de Draak. De Chinezen bepalen hun jaren aan de hand van maandmaanden en maanjaren, net als de moslims. De christelijke jaartelling is gebaseerd op zonjaren die ongeveer 11 dagen langer zijn dan de maanjaren. Chinees Nieuwjaar is de dag van de eerste volle maan van de maankalender. Het nieuwe maanjaar is een van de meest populaire feestdagen in China, hoewel het overal op het Aziatische continent en in etnische gemeenschappen over de hele wereld wordt gevierd. Dit gebeurt ook in Suriname. 

De feestdag markeert de komst van de lente en het begin van een nieuw jaar onder de maankalender, in een feest dat teruggaat tot de Chinese agrarische traditie. Elk jaar begint de feestdag, ook wel bekend als het Lentefestival, op de tweede nieuwe maan na de ‘winterzonnewende’. De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden. Er zijn 12 verschillende dieren in de Chinese dierenriem: rat, os, tijger, konijn, slang, paard, schaap, aap, haan, hond, draak en varken. Deze hebben elk de persoonlijkheid en het fortuin voor degenen die in die periode zijn geboren. Draken hebben een bijzondere betekenis in China. Ze zijn het enige dier van de dierenriem dat mythisch is, en het wezen symboliseert grotendeels geluk, kracht, ambitie en charme. 

In China komt de bevolking samen met toeristen, bijeen om de feestdag te vieren door vuurwerk en vuurwerk af te steken. Een oude legende schrijft voor dat de traditie kwade geesten afweert, met name het bang maken van het mythische monster Nian, dat naar verluidt zijn huis op de bodem van de zee zou verlaten om zich aan het begin van het nieuwe jaar te vergasten op mensen en vee in dorpen. Dit gebeurde volgens een mythe totdat een oudere man besefte dat hij Nian kon wegjagen door bamboe te verbranden (wat lijkt op een knaller), kaarsen aan te steken of felle lichten te hebben, en rode versieringen op deuren te plakken.

De traditie is sindsdien blijven hangen en heeft mensen ertoe aangezet rode kaarsen aan te steken in tempels en kleurrijke vuurwerkshows te organiseren aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar. Sommige vieringen zijn onderdrukt door vuurwerkverboden in honderden stedelijke gemeenschappen in China, waarbij wetgevers vervuiling en veiligheidsrisico’s als reden voor het verbod aanhaalden.

Suriname zit in een behoorlijke economische dip en is bezig een IMF-recept uit te voeren, ongeacht of het nu homemade is of niet. We hebben gezien dat deze regering, nets als de vorige, veel heeft gebeden om met ‘divine intervention’ de zaken ten goede te keren, maar als mensen niet daarbij betrokken zijn, dan moet je hopen op een wonder en in het besturen van landen zijn geen wonderen mogelijk. Gebeden worden verhoord met betrekking tot het aardse, wanneer mensen als handlangers van de onzichtbare hand in actie zijn.

Een gebed om een land te verbeteren en herstellen vergt mensen die zogenaamd gezonden worden, dus die bereid zijn om eerlijk te zijn en om (hun) kennis in te zetten voor bijvoorbeeld economische groei en sociale progressie. Zijn die mensen gezonden in Suriname, hebben Surinamers zich tot handlanger (knecht) laten maken voor de zaak van de Surinaamse natie? Neen, die zijn er niet, althans niet op het hoge niveau waar ze slagkracht hebben en het verschil kunnen uitmaken. 

We zeggen dit omdat we willen nagaan in hoeverre de verklaring van dit Chinees Nieuwjaar dat we als collectief belangrijk vinden, want anders zou het geen nationale vrije dag zijn, handvaten kan aanreiken aan regeerders om maatregelen te treffen gelet op meevallers of tegenvallers uit het heelal. Maar het wel en wee op basis van de Chinese dierenriem is gebaseerd op het individu en niet collectief, zoals het collectief van een land. Echter kan het succes van de leider zoals en president of een vicepresident wel bepalend zijn, door hun keuzes, op het leven van meerderen. Onze president is geboren in 1959. 1959 is in de Chinese dierenriemkalender het jaar van het varken. Wat de Chinese Vijf Elementen betreft, komt dit jaar ook het element Aarde aan bod. Daarom worden mensen geboren in 1959 het Aardvarken genoemd.

Volgens een astroloog op CNN moet het varken dit jaar misschien wat harder werken en langer werken dan normaal. Als er grotere uitdagingen zijn, zullen de persoonlijke wijsheid en groei van het varken veel sneller tot stand komen. Maar hard werken betekent ook meer inkomen (lees: succes). Varkens moeten er alleen voor oppassen dat ze hun zuurverdiende succes niet onzorgvuldig verliezen. Ondertussen zullen de persoonlijke relaties van de varkens waarschijnlijk stabieler zijn. 

Een Chinese metafysische consultant voorspelt op people.com dat het varken in 2025 in conflict kan komen met de slang, waarmee hij voordeel en nadeel zal hebben. De vicepresident is geboren in 1961 en is een stier, dus hij is die slang niet. Maar de stier wordt bondgenoot van de slang en die zullen wel een conflict hebben met het varken.  Voor degenen die in het jaar van de Os zijn geboren: bereid je voor om je hoofd te richten op het  werken. Met hard werken en toewijding ligt succes in het verschiet in 2024! In 2025, het jaar van de Slang, wordt de slang een bondgenoot van de stier. De slang wordt dan de vijand van het varken. Het wordt dus stier en slang tegen varken in 2025. Ronnie Brunswijk is een stier.

Maar wie is dan de slang? Die slang is geen Desi Bouterse want in de Chinese zodiac is hij een haan. De slang die de vijand van de huidige president zal zijn, is geboren in 1941, 1953 of 1965. We denken dan aan Jenny Simons en Ramon Abrahams, allebei geboren in 1953. We denken ook aan Edward Belfort die in 1965 is geboren. Geen verrassing, de Chinese dierenriem lijkt te bevestigen wat we al weten. 

error: Kopiëren mag niet!