Guatemala versterkt alliantie met Taiwan te midden van Chinese handelsambities

Guatemala heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Taiwan opnieuw bevestigd.

Deze stap kwam nadat minister van Buitenlandse Zaken Carlos Ramiro Martínez maandag tegen Reuters had gezegd dat Guatemala de formele handel met China onderzoekt.

De Guatemalteekse regering benadrukte haar langdurige politieke en diplomatieke banden met Taiwan en benadrukte de historische band en broederschap van meer dan 89 jaar.

Het beloofde deze banden, samenwerking en vriendschap met Taiwan te blijven versterken.

Deze houding onderscheidt Guatemala, omdat minder landen Taiwan nu als een onafhankelijke natie erkennen.

Onlangs hebben Nauru en Honduras hun diplomatieke loyaliteit naar China verschoven, als weerspiegeling van een bredere trend.

Naast Guatemala staat Belize samen met Taiwan als bondgenoot in Midden-Amerika.

Slechts negen andere landen wereldwijd erkennen de soevereiniteit van Taiwan, wat de geopolitieke complexiteit rondom Taiwan aantoont.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken bedankte Guatemala voor zijn voortdurende steun.

Er werd nota genomen van de consistente publieke steun van president Bernardo Arévalo voor Taiwan, zowel vóór als na de verkiezingen.

Taiwan bekritiseerde de inspanningen van China om de mondiale aanwezigheid van Taiwan te beperken en zijn soevereiniteit te ondermijnen.

Het beschuldigde China ervan te proberen de diplomatieke relaties van Taiwan te ontwrichten en de eenheid tussen democratische naties uit te hollen.

Taiwan riep China op zich te concentreren op zijn eigen economische gezondheid en zijn beloften aan andere landen na te komen, in plaats van internationale verdeeldheid te zaaien.

China beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie. Ondertussen dringt Taiwan aan op zijn onafhankelijkheid, met een eigen regering en democratische processen.

Deze kwestie blijft een brandpunt in de betrekkingen tussen China en de VS, en illustreert de mondiale inzet die betrokken is bij de erkenning van de status van Taiwan.

error: Kopiëren mag niet!