“We weten niet hoelang er een tekort zal zijn aan hydro-energie: wees zuinig met stroom”

De leiding van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft tijdens de regeringsvergadering van woensdag 7 februari modellen gepresenteerd voor het verder verminderen van de elektriciteitssubsidie. Technisch directeur Marcel Eyndhoven geeft aan dat het een en ander middels cijfermateriaal is onderbouwd. De regering heeft vervolgens verdere instructies meegegeven, maar waar die instructies uit bestaan is niet duidelijk.

Rode draad tijdens de presentatie was de efficiëntie en duurzaamheid in de energievoorziening. Directeur Eyndhoven heeft de regeringsvergadering geïnformeerd over de huidige situatie met betrekking tot de energievoorziening. Vanwege de weinige neerslag in de afgelopen maanden, is er een lager waterpeil in het stuwmeer. 

Dit is volgens Eyndhoven van invloed op het opwekken van hydro-energie “Om ervoor te zorgen dat we voldoende energie hebben, gaan we aanvullen met behulp van thermische motoren.” 

Hij zei dat deze motoren op brandstof draaien, hetgeen in vergelijking met hydro-energie extra kosten met zich meebrengt. 

Het energieverbruik is toegenomen. Eyndhoven doet daarom een beroep op de samenleving om zuinig om te gaan met stroom. 

“Het is belangrijk dat we allemaal aandacht besteden aan ons energiegebruik, omdat we niet precies weten hoelang er een tekort aan hydro-energie zal zijn. Als ons verbruik blijft stijgen, kunnen we mogelijk uitdagingen tegenkomen bij het garanderen van voldoende energie via thermische opwekking”, aldus de technisch directeur.

error: Kopiëren mag niet!