Venezuela escaleert de militaire aanwezigheid aan de grens met Guyana

Venezuela heeft zijn strijdkrachten langs de grens met Guyana opgevoerd en dreigt delen van zijn buurland te annexeren om toegang te krijgen tot de enorme oliereserves. Deze actie introduceert een nieuw veiligheidsprobleem voor de regering-Biden in de VS.

Openbare satellietbeelden en video’s op social media van het Venezolaanse leger laten een scherpe toename van de militaire middelen in het gebied zien. Deze escalatie druist in tegen een akkoord uit december tussen de presidenten Nicolás Maduro van Venezuela en Irfaan Ali van Guyana, waarin werd gepleit voor een vreedzame oplossing van geschillen.

Venezuela, uitgerust met een leger van 150.000 man en geavanceerde Russische wapens, claimt de regio Esequibo, die tweederde van Guyana bestrijkt.

Deze spanning ontstaat nu Guyana, met aanzienlijke offshore-olievondsten door Exxon Mobil, een belangrijke energiespeler wordt. Ondanks zijn kleine defensiemacht heeft Guyana Amerikaanse steun gezocht om zijn militaire paraatheid te vergroten.

Het Guyana’s ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn teleurstelling geuit over de agressieve houding van Venezuela, zo bricht The Wall Street Journal. Venezuela heeft intussen geen commentaar gegeven, maar zegt dat zijn militaire opbouw een verdedigingsmaatregel is tegen Amerikaanse en Britse militaire activiteiten in de regio.

De Venezolaanse minister van Defensie beschuldigde Exxon ervan Guyana uit te buiten met Amerikaanse militaire steun.

Deze ontwikkelingen, in combinatie met een door Maduro geleid referendum ter ondersteuning van de annexatie van Esequibo, hebben de aandacht van de regering-Biden getrokken, waardoor de Amerikaanse betrekkingen met Venezuela en zijn bondgenoten Rusland, Iran en China ingewikkelder zijn geworden.

error: Kopiëren mag niet!