Video’s van mensen die zwerfafval gooien: boetes en bewustwording nodig 

Het delen van video’s op social media, zoals Facebook, waarop mensen te zien zijn die betrapt worden op het gooien van afval op straat, zou kunnen leiden tot boetes voor overtreders en tegelijkertijd ervoor zorgen dat mensen meer bewust worden van milieuvervuiling.

De bezorgde burger J.B. deelt haar misnoegen over de ontwikkeling van mensen die vuil op straat gooien uit rijdende auto’s. “Met de regen zie je de troep, flessen en dergelijke vuil in de goten of tijdens de schoonmaak van de bermen ophopen”, geeft zij aan. 

Volgens haar zou het plaatsen van video’s van mensen die afval uit hun auto gooien, op social media zoals Facebook met behulp van de kentekenplaat van de auto, kunnen leiden tot het identificeren van de dader en het opleggen van boetes. Van tijd tot tijd worden er inderdaad video’s gedeeld, waarop te zien zijn hoe mensen afval dumpen of al rijdend rommel zoals plastic flessen, portiebakjes, zakjes, koekverpakkingen en dergelijke uit hun auto gooien. Echter blijft de reactie op deze handelingen beperkt tot online commentaar van andere burgers en publieke veroordeling of schande. Er worden momenteel geen verdere maatregelen genomen om deze overtreders aan te pakken.

Mevrouw J.B. benadrukt verder ook, dat zelfs mensen uit welgestelde wijken, zoals de “elite”, betrapt worden op het achterlaten van afval op straat. Dit geeft de noodzaak aan van educatie en handhaving van de milieuregels in alle lagen van de samenleving.

Met de opkomst van apps, waarmee burgers sneller video’s kunnen delen van mensen die afval op straat gooien, kan er door de autoriteiten sneller actie ondernomen worden tegen zwerfafval. Het is niet een onbekend verschijnsel, tijdens de regenperiodes wordt de impact van deze vervuiling duidelijk zichtbaar, met troep die zich verzamelt in goten, langs de bermen en in de rioleringen. Hierdoor raken telkens weer meerdere buurten bij kleine regenval volledig onder water. 

Dagblad Suriname heeft een reactie gevraagd bij de onderdirecteur van Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken over de vraag of er boetes bestaan voor personen van wie hun autokentekenplaat zichtbaar is op video’s, waarop te zien is dat afval uit een auto word gegooid. Echter is nog geen reactie ontvangen.

SD

error: Kopiëren mag niet!