Spanje Tekent Verzet tegen Super League Niet Samen met 26 Europese Landen

Spanje heeft zich niet aangesloten bij 26 Europese landen die een gezamenlijke verklaring ondertekenden waarin zij hun verzet tegen het Super League-project kenbaar maakten. Dit gebeurde voorafgaand aan het UEFA-congres in Parijs. De betreffende verklaring bekritiseert het concept van de Super League, dat als doel heeft de UEFA Champions League te vervangen, zonder het expliciet bij naam te noemen. Real Madrid en Barcelona, twee Spaanse clubs, blijven openlijk verbonden aan het Super League-initiatief.

De ministers roepen in de brief op tot het behouden van sportcompetities die gebaseerd zijn op principes als openheid, gelijke kansen, en financiële solidariteit. Deze stap volgt op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in december, die stelde dat FIFA en UEFA het mededingingsrecht hadden overtreden.

Het Super League-project, dat in 2021 begon met twaalf van de grootste clubs, stortte in na terugtrekking van negen clubs te midden van fanprotesten en UEFA-waarschuwingen. A22 Sports Management, de initiatiefnemer achter de Super League, heeft aangekondigd een nieuw project te willen lanceren dat bestaat uit 64 teams verdeeld over drie divisies.

De ondertekenaars van de verklaring benadrukten hun steun voor het Europese sportmodel, met inbegrip van promotie en degradatie, en riepen op tot het behoud van deze waarden. De afwezigheid van Spanje bij het ondertekenen van de verklaring is te wijten aan lopende juridische procedures in Spanje met betrekking tot de Super League, volgens een bron binnen de Spaanse sportraad.

Barcelona-voorzitter Joan Laporta heeft te kennen gegeven dat de Super League mogelijk al volgend seizoen, of uiterlijk in 2025-2026, van start zou kunnen gaan.

error: Kopiëren mag niet!