Franse Minister Roept UEFA op tot Actie tegen Meerdere Clubbezit

De Franse minister van Sport, Amelie Oudea-Castera, heeft in haar toespraak op het jaarlijkse UEFA-congres de Europese voetballeiders opgeroepen om het voetbal te beschermen tegen het risico dat een klein aantal investeerders de controle krijgt over meerdere clubs. Ze waarschuwde voor integriteitsrisico’s voor wedstrijden en op de markt voor spelerstransfers, verwijzend naar ongeveer 200 clubs wereldwijd die hiermee te maken hebben. Deze ontwikkeling baart fans zorgen dat hun team als feeder voor moederclubs kan worden gebruikt.

De minister uitte haar zorgen mede naar aanleiding van protesten van fans tegen Amerikaanse eigenaren die in meerdere clubs investeren, zoals bij de Franse club Straatsburg en Lyon, en de juridische problemen van 777 Partners in hun poging om Everton aan te kopen. Ze wees ook op het multiclubnetwerk verbonden aan de staat Abu Dhabi, met clubs als Manchester City en Girona, die te maken kunnen krijgen met UEFA-regels die voorschrijven dat slechts één van hen kan deelnemen aan de Champions League.

Oudea-Castera benadrukte dat de UEFA als bewaker van de sportieve principes moet optreden tegen het omzeilen van regels en de bedreiging voor de eerlijkheid van competities. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft eerder al aangegeven de regels over eigendomsgroepen van meerdere clubs te willen herzien.

error: Kopiëren mag niet!