TD-veiling wordt gecontinueerd: Eerste veiling in 2024 haalt SRD 592 miljoen op

In het kader van haar Open Markt Operaties (OMO’s) heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) woensdag 3 januari de wekelijkse veiling van termijndeposito’s (TD) gecontinueerd. 

Op deze eerste veiling in het nieuwe jaar is een bedrag van SRD 592 miljoen opgehaald en tijdelijk vastgebonden. Het geveilde bedrag (OMO-volume) bedroeg SRD 600 miljoen. Voor de drie TD-instrumenten is het geveilde bedrag voor elk gesteld op SRD 200 miljoen.

De belangstelling van de deelnemende banken in de 1-weekse TD’s was heel groot. In totaal hebben ze SRD 448,5 miljoen aangeboden. Echter is slechts het geveild bedrag van SRD 200 miljoen toegewezen. 

De rente van de 1-weekse TD’s met 4,4 procentpunt gedaald naar 16,4 procent.

Ook bij de 1-maandse TD’s hebben de banken meer aangeboden dan het geveilde bedrag. Hun totale aanbod bedroeg SRD 277 miljoen. Het geveild bedrag van SRD 200 miljoen werd volledig toegewezen tegen een rente van 42,4 procent. Dit is een stijging van 4,3 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Bij het 3-maandse TD-instrument hebben de banken voor in totaal SRD 192 miljoen aangeboden. Deze is volledig toegewezen tegen een rente van 53,5 procent, een stijging van 5,8 procentpunt in vergelijking met vorige week.

Het doel van de TD-veilingen is om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen, teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling voor dit jaar te realiseren. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die voor deze maand gehaald moet worden is gesteld op SRD 16 miljard. De inflatie voor dit jaar is geprojecteerd op onder de 20 procent. 

SS   

error: Kopiëren mag niet!