Overzicht van geselecteerde nieuwsgebeurtenissen in 2023

DOOR TONY MULLINS
1 januari 2023 – 31 december 2023 – Een overzicht van de belangrijkste nieuwsverhalen in 2023 omvat onder meer de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza, aangewakkerd door de brutale aanvallen van 7 oktober, en een steeds toenemende reeks catastrofale weersomstandigheden die op zijn minst gedeeltelijk worden toegeschreven aan klimaatverandering.

Dankzij een kort staakt-het-vuren konden in november enkele Israëlische gijzelaars uit Gaza worden vrijgelaten, maar in december werden de hevige gevechten hervat.

De oorlog in Oekraïne bleef voortduren, waarbij de vernietiging van de Nova Kakhovka-dam bij Kherson een opmerkelijke catastrofe werd. Een korte muiterij tegen Moskou door de Wagner-groep van Yevgeny Prigozhin werd al snel afgeblazen, maar Prigozhin en andere hooggeplaatste figuren uit de Wagner-groep kwamen in oktober om het leven bij een vliegtuigongeluk.

De aardbeving in Zuid-Turkije en Noord-Syrië was de ergste natuurramp in de geschiedenis van Turkije. Marokko en Afghanistan kregen later in het jaar ook te maken met zware aardbevingen.

Klimaatgerelateerde rampen waren onder meer Storm Daniel, een ernstige ‘medicijn’ die centraal Griekenland verwoestte voordat hevige regenval naar Libië werd gebracht, waar de ineenstorting van twee dammen tot verwoestingen in de stad Derna leidde. In zuidelijk Afrika richtte cycloon Freddy in een periode van vijf weken grote schade aan, en de ergste bosbranden in de geschiedenis van Canada verwoestten ongeveer 4% van het gehele bosgebied, waarbij de luchtkwaliteit tot in het zuiden van New York en daarbuiten ernstig werd aangetast.

In de Verenigde Staten werd Donald Trump de eerste voormalige president die voor een strafrechtelijk proces stond, en Kevin McCarthy werd de eerste voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die uit zijn ambt werd gezet.

Extreemrechtse politici wonnen de verkiezingen in Argentinië en Nederland, en in Afrika werden de leiders van Niger en Gabon door militaire staatsgrepen afgezet.

Positiever is dat zangers Beyoncé en Taylor Swift de muziekscene bleven domineren, ‘Barbenheimer’ de bioscoopbezoekers in de zomer in verrukking bracht, de kroning van koning Charles III plaatsvond, India met succes een ruimtevaartuig landde nabij de zuidpool van de maan, en NASA’s OSIRIS -REx-missie bracht monsters van de asteroïde Bennu terug naar de aarde.

error: Kopiëren mag niet!