“Ik zie mijn salaris op een pagara” 

Het einde van het jaar nadert snel, en dat betekent voor velen de traditionele viering met vuurwerk. Echter, dit jaar kijken burgers verschrikt naar de prijskaartjes en maken spottende opmerkingen dat het lijkt alsof ze hun hele salaris moeten inzetten voor een spectaculaire vuurwerkshow.

Een opvallende observatie is dat, ondanks de aanzienlijke daling van vrachtkosten per container dit jaar, de prijzen van vuurwerk niet veel verschillen ten opzichte van vorig jaar. Deze daling in vrachtkosten zou normaal gesproken moeten leiden tot lagere consumentenprijzen, maar dat lijkt niet het geval te zijn. De hoge container prijzen, die begonnen tijdens de Covid-19-periode, werden aangedreven door een plotselinge toename van de vraag naar producten na het opheffen van lockdowns wereldwijd. 

Is er animo voor het kopen van vuurwerk?

Dit jaar zijn minstens 30 containers met vuurwerk in Suriname geïmporteerd. Dit roept de vraag op of er wel voldoende animo voor het kopen van vuurwerk is, gezien de opmerkelijke prijzen? Het kan voorkomen dat mensen terughoudend zijn om hun portemonnee te trekken voor vuurwerk, gezien de economische uitdagingen waarmee velen te maken hebben. 

De prijzen verschillen echter van winkel tot winkel, maar een 5 meter pagara kost bijna SRD 1.500, terwijl een 20 meter pagara maar liefst SRD 5.000 kost. Voor de grootste vuurwerkliefhebbers die een indrukwekkende 30 meter pagara willen, moeten ze rekenen op prijzen tussen de SRD 7.000 en 8.000 en zelfs meer. 

De pagara, met zijn knallende geluiden en kleurrijke verschijning, fungeert als een soort universele boodschap van optimisme en hoop voor het komende jaar. Het afschieten van vuurwerk is een diepgewortelde traditie in Suriname, die velen blijven koesteren. Hoewel vuurwerk momenteel een luxe is die velen zich niet kunnen veroorloven, zal haast ieder minstens één pagara afschieten om hun nieuwe jaar vol vreugde, genot en goede voornemens in te luiden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!