Geluidsoverlast, chaos in het verkeer en extra troep op straat tijdens feestdagen

De feestdagen zijn een tijd van vreugde, samenzijn en festiviteiten. Echter kan er tijdens deze periode extra sprake zijn van geluidsoverlast, chaos in het verkeer en extra troep op straat. Geluidsoverlast kan ontstaan door het afschieten van vuurwerk of het afspelen van luide muziek zonder rekening te houden met de omgeving. Geluidsoverlast kan hinderlijk zijn voor zowel individuen als gemeenschappen. Vooral senioren burgers en baby’s kunnen extra gevoelig zijn voor geluidsoverlast.

Jennifer, die in Para woont, geeft aan, dat zij en haar man de politie vaak  moeten inschakelen, omdat zij anders geen goede nachtrust kunnen hebben. “Met de feestdagen is de situatie nog erger. Men speelt luide muziek af tot in de vroege ochtend. Naast die muziek is er nog heel veel lawaai te horen van de feestende mensen. Soms breekt er ook nog ruzie uit en wordt de hele omgeving verstoord. Als de politie langskomt en een waarschuwing geeft, wordt de muziek wat zachter gezet, maar als de politie weg is, gaat men onverstoord door. Dit is best wel lastig.”

Ook het verkeer kan tijdens de feestdagen nogal chaotisch zijn. Denk maar aan files en autobestuurders die onder invloed zijn van alcohol en het leven van anderen in gevaar kunnen brengen. Ook de feestende mensen houden vaak geen rekening met het verkeer dat voorbij moet rijden. Wegen worden helemaal bezet gehouden. Als autobestuurders uit frustratie beginnen te toeteren, worden die vaak genoeg ook uitgescholden. In veel gevallen is er weinig controle van de politie te zien.

Bij straatfeestjes komt ook erbij kijken, dat men alle troep langs de weg gooit zoals bierblikken, petflessen en cups. Het is belangrijk om in gedachte te houden, dat een ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft voor een schone en gezonde omgeving. Vanaf de schoolbanken wordt aan kinderen geleerd om hun troep in afvalbakken of zakken te doen. Echter gebeurt dat in de praktijk heel weinig. De bewustwording zal verder vergroot moeten worden. Niet alleen thuis, maar ook op straat is het belangrijk om de omgeving netjes te houden. Ook zal gedacht moeten worden aan het opleggen van boetes aan personen die zich schuldig hieraan maken.

SK

error: Kopiëren mag niet!