Minister Nurmohamed: “Beloofde transparantie wordt geleverd”

“Voor een derde jaar op een rij vindt de presentatie van het jaarverslag van Openbare Werken plaats, het kan dus wel. Dit had ik beloofd en de beloofde transparantie wordt geleverd. In het verslag is heel veel detailinformatie gepresenteerd met statistieken over de werkzaamheden van het ministerie. Nauwkeurig hoeveel ton en hoeveel kilometers er gewerkt is”, aldus minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) tijdens een persconferentie van het ministerie. Daarbij werd het jaarverslag van OW gepresenteerd. 

Grote projecten

Tijdens de persconferentie werd een overzicht gegeven van de stand van zaken van de vier directoraten van het ministerie en de ‘grote projecten.’ De Directoraten Bouw- en Stedenbouwkundige Werken, Civieltechnische Werken, Onderzoek en Dienstverlening en Openbaar Groen en Afvalbeheer presenteerden alle informatie.

Er zijn ruim 2.000 bouwvergunningen en verlengingen verleend in 2023. Daarnaast zijn enkele honderden kilometers aan bermen onderhouden, wegen geasfalteerd en gerehabiliteerd en trenzen en kanalen opgehaald. Ook zijn er weer en meetstations over het hele land, met hulp van het Ontwikkelings Programma van de Verenigde Naties (UNDP) geïnstalleerd.

Bij de projecten; afvalverwerking, gescheiden afval waste to energy (Ornamibo), woningbouw, bruggen over de Corantijn= en Surinamerivier zijn er volgens Kees Boender, adviseur van de minister, diverse ontwikkelingen geweest. Bij de projecten: Baggerproject Surinamerivier, het Saramacca canal system en het Improving transport logistics and competitiveness (ITCS) van de IDB (Inter-American Development Bank) zijn grote vorderingen. Het hele gebied rondom de Jules Sydney haven wordt getransformeerd. Het tweede deel van het baggerproject is afgerond. 

Transformatie 

Volgens de bewindsman zijn er zwaarwichtige transformatietrajecten geïmplementeerd. De transformatie van het ministerie ging het hardst in 2023 en wordt voortgezet in 2024. Er zijn volgens hem grote projecten gaande waaronder enkele die zeer succesvol zijn verlopen. Onder andere het baggerproject en het Saramaccakanaal project dat in de startblokken staat.

“De infrastructuur wordt getransformeerd, het hoofdaccent in het komend jaar zal liggen op wegeninfrastructuur, de wegen in de landbouwgebieden en de districten, ontwatering, wegmarkeringen en woningbouw”, sprak de minister. “Van Nickerie tot Albina zullen de buurten meer krijgen en zien van OW. We moeten out of the box denken. Ik moet het hebben van het volk. We vragen alle burgers om de controle van de infrastructuur over te nemen. We zullen ook innovatiever zijn.”

error: Kopiëren mag niet!