Gewelddadige botsing in Mexico eist elf levens

In Texcaltitlán, in de staat Mexico, vond een ernstig incident plaats. Een gewapende confrontatie leidde tot de dood van 11 mensen. Bij deze botsing waren een gewapende groep en gemeenschapshandelaren betrokken. Het Staatsveiligheidssecretariaat bevestigde deze details.

Acht van de doden waren vermoedelijke criminelen. De andere drie waren lokale kooplieden. Het conflict concentreerde zich rond ‘beschermingsgeld’, een vorm van afpersing die veel voorkomt bij de Latijns-Amerikaanse georganiseerde misdaad. Criminelen eisen regelmatige betalingen van bedrijven, vergelijkbaar met een illegale belasting, voor operationele vrijheid.

Deze specifieke confrontatie escaleerde na een mislukte onderhandeling. De criminelen probeerden het bedrag dat ze van de handelaren afpersden te verhogen. Als reactie daarop verzetten de kooplieden zich, wat leidde tot een gewelddadige ontmoeting.

De Staatspolitie onderzoekt, samen met de Nationale Garde en ministeriële agenten, het incident.

De staat Mexico, met ongeveer 17 miljoen inwoners, wordt geconfronteerd met hoge niveaus van geweld. Dit geweld wordt vaak toegeschreven aan criminele groepsactiviteiten. Van januari tot oktober registreerde de staat 2.222 gevallen van opzettelijke moorden. Dit aantal staat op de tweede plaats, na de 2.668 gevallen in Guanajuato in dezelfde periode.

error: Kopiëren mag niet!