El Salvador lanceert uniek Citizenship by Investment-programma

El Salvador is onlangs begonnen met een nieuw investeringsprogramma voor staatsburgerschap. Het richt zich op individuen die €1 miljoen in bitcoin of USDT kunnen investeren. Het land accepteert bitcoin al ruim twee jaar als wettig betaalmiddel. Nu breidt het zijn economische reikwijdte uit.

Het verkrijgen van staatsburgerschap via dit programma kost meer dan in sommige Caribische landen, waar het begint bij $100.000. De Salvadoraanse regering en Tether, een uitgever van stablecoins, hebben het programma op 7 december gezamenlijk aangekondigd. Het heet het ‘Adopting El Salvador Freedom Visa Program’ en heeft tot doel investeringen aan te trekken.

Het programma biedt 1.000 staatsburgerschapsplekken voor een investering van $ 1 miljoen in bitcoin of USDT. Het begint met een niet-restitueerbare aanbetaling van $ 999. El Salvador hoopt 1 miljard dollar op te halen als alle kansen worden benut. Deze aanpak is vergelijkbaar met succesvolle regelingen in landen als Vanuatu.

Alistair Milne van het Altana Digital Valuta-hedgefonds had kritiek op het programma. Hij vermeldde op X (voorheen Twitter) dat het EU-burgerschap minder kost. Milne noemde het aanbod van El Salvador wereldwijd minder concurrerend. Hij benadrukte het gemak waarmee je voor een lager bedrag het EU-burgerschap kunt verwerven.

Malta biedt bijvoorbeeld het staatsburgerschap aan voor 750.000 euro ($810.000). Dit geeft toegang tot het Schengengebied van de EU, dat 23 landen omvat. Dit meldde Henley & Partners, een adviesbureau voor investeringsmigratie.

Henley & Partners merkten ook Caribische landen op in de buurt van El Salvador. Landen als Antigua en Barbuda, Dominica en Saint Lucia bieden staatsburgerschap aan voor een bijdrage van $ 100.000 aan het ontwikkelingsfonds. Grenada en Saint Kitts en Nevis hebben vergelijkbare programma’s, waarvoor bijdragen van $ 150.000 en $ 250.000 nodig zijn.

error: Kopiëren mag niet!