Alle franchises van de koffieketen Starbucks in Marokko zullen op 15 december hun deuren sluiten.

Starbucks en H&M sluiten hun franchises in Marokko per 15 december. De beheerder van de franchises, de Koeweitse groep Al Shaya, heeft besloten zich terug te trekken uit Marokko vanwege slechte prestaties op de Marokkaanse markt, wat honderden lokale werknemers treft. Maroc Hebdo suggereert dat ook een handelsboycot door Marokkanen — een reactie op een Israëlische aanval op Gaza — de populariteit van deze buitenlandse merken heeft verminderd.

Al Shaya kampt al langer met financiële problemen, verergerd door de coronapandemie, en heeft zijn kapitaal met meer dan de helft verlaagd. Eerdere sluitingen van merken zoals American Eagle Outfitters en Mothercare vielen ook onder hun beheer. De groep is eigendom van de rijke zakenman Mohammed Alshaya.

Boycotcampagnes zijn niet nieuw in Marokko; eerdere bewegingen tegen lokale en internationale bedrijven veroorzaakten aanzienlijke omzetdalingen. De overheid heeft dergelijke acties echter veroordeeld, daar ze nadelig zijn voor Marokkaanse bedrijven en hun werknemers.

error: Kopiëren mag niet!