Denemarken verbiedt ontheiliging heilige boeken

Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die ontheiliging van heilige teksten, zoals de Koran, de Thora en de Bijbel, strafbaar stelt met maximaal twee jaar gevangenisstraf of een boete. Deze wet criminaliseert het ongepast behandelen van geschriften of voorwerpen met religieuze waarde, zoals verbranding, bevuiling, vertrappen of in stukken snijden, tenzij het in de context van kunst een ondergeschikte rol speelt.

De maatregel komt als reactie op systematische ontheiligingen die volgens Minister van Justitie Hummelgaard de veiligheid van Denemarken bedreigen. De wetgeving, die nog door de koningin moet worden ondertekend, heeft tot een verhit debat en controverse geleid, met kritiek uit zowel linkse als rechtse hoeken. Critici zijn bezorgd dat de wet capitulatie betekent voor de Islam en landen met andere waarden, en vrezen dat het de vrijheid van meningsuiting beperkt. De wet kwam voort uit eerdere voorstellen rond het verbod op het verbranden van buitenlandse vlaggen.

error: Kopiëren mag niet!