Sollicitatieangst blijft een belemmering bij jongeren 

Herken je het gevoel dat werkgevers je soms een vraag stellen waar je geen direct antwoord op hebt, zoals “hoeveel tennisballen passen in een pick-up bak”? Vaak zijn dit soort uitdagende vragen bedoeld om te testen of je in staat bent ‘out of the box’ te denken, eerder dan dat de werkgever een specifiek antwoord verwacht. 

Solliciteren voor een nieuwe baan blijft een uitdaging, vooral voor jongeren met beperkte praktijkervaring. Hoewel je mogelijk tijdens je opleiding hebt geleerd hoe je moet solliciteren en een cv moet opstellen, blijkt de praktijk vaak anders dan wat je op de schoolbanken hebt geleerd.

Bij sollicitaties zijn de top vijf vaardigheden van cruciaal belang: communicatie, teamwork, probleemoplossend denken, aanpassingsvermogen en leiderschapskwaliteiten. Deze vaardigheden worden steeds meer gewaardeerd door werkgevers die op zoek zijn naar werknemers.

Sollicitatieangst is een situatie die kan ontstaan door een combinatie van psychologische, sociale en individuele oorzaken. De angst om afgewezen te worden komt het meest voor bij jonge sollicitanten. Maar de onervarenheid met sollicitatieprocessen kan de angst ook veroorzaken. 

Jongeren in Suriname zijn niet immuun voor sollicitatieangst. Het is niet makkelijk om de druk van werkzoekende jongeren te begrijpen, vooral in een samenleving met veel culturele verschillen zoals Suriname. Het aantal drop-outs blijkt vaker onder de jongens te zijn die ervoor kiezen om vroegtijdig de arbeidsmarkt te betreden, beïnvloed door de druk om snel in hun eigen levensonderhoud of dat van hun gezin te voorzien.

Meertaligheid tijdens sollicitatiegesprek 

Een factor voor sollicitatieangst kan de rol van de Nederlandse taal zijn, aangezien sollicitatiegesprekken vaak in het Nederlands worden gevoerd. Jongeren die moeite hebben met de taal, kunnen extra stress ervaren en fouten maken tijdens het gesprek. Uiteraard hebben niet alle banen dezelfde vereisten, maar over het algemeen wordt er wel verwacht dat de sollicitant kan lezen, praten en schrijven in de correcte Nederlandse of Engelse taal. 

SD

error: Kopiëren mag niet!