Vicepresident Brunswijk: “Alle aantijgingen over drugshandel fake” 

Vicepresident Ronnie Brunswijk maakt zich helemaal geen zorgen over berichten in internationale media waarin hij samen met anderen in verband gebracht wordt met drugshandel. “Ik maak mij helemaal geen zorgen. Ik weet dat ik clean ben, de Almachtige weet het ook. Ik weet dat ik geen boter op mijn hoofd heb, dus ik heb niets te vrezen”, zo sprak hij tegenover journalisten voor de Raad van Ministers-vergadering. 

Hij gaf desgevraagd aan dat hij zich door internationaal juristen laat informeren over mogelijke stappen tegen de website InsightCrime, die de berichten heeft gepubliceerd. Volgens Brunswijk zijn er nog geen stappen ondernomen. Aan de hand van het ingewonnen advies zal besloten worden welke stappen ondernomen worden. 

In het bericht van InsightCrime wordt aangegeven dat Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers vicepresident Brunswijk en ex-president Desi Bouterse in verband brengen met recente betrokkenheid bij drugshandel, Dit volgens gehackte e-mails die wijzen op voortdurende politieke banden op hoog niveau met de georganiseerde misdaad in Suriname. De e-mails behoorden tot een schat aan documenten die in 2022 waren gestolen uit het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal en waren verstrekt aan een consortium van journalisten, waaronder journalisten bij InSightCrime.  

Ongenuanceerd

De aantijgingen in de e-mails dragen bij aan de aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel via Suriname, waarvoor beiden in het verleden zijn veroordeeld. Ze zouden optreden als makelaars en hun connecties in de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen. Andere informatie in de cache van gestolen bestanden benadrukt waarom drugshandelaars zich aangetrokken voelen tot Suriname. Het is gunstig gelegen nabij grote drugsproductiezones, heeft kwetsbare grenzen en beschikt over de infrastructuur om cocaïne naar grote markten in Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te verzenden.

Brunswijk zegt reagerend op vragen van journalisten het jammer te vinden dat er ongenuanceerde berichten worden gepubliceerd en dat die ook worden opgenomen door Surinaamse media. Hij beklemtoont dat deze berichten ‘fake’ zijn.

error: Kopiëren mag niet!