Tweede Kamer komt vanochtend bijeen na mogelijke onrechtmatigheden bij vier stembureaus

De Tweede Kamer komt vanochtend, zaterdag 2 december, plots bijeen voor een spoedvergadering, omdat er na de verkiezingen mogelijk een hertelling moet komen van de stemmen. Volgens VVD-Kamerlid Ulysse Ellian is er bij vier Tilburgse stembureaus sprake van onverklaarbare telverschillen. Daar zal – naar het zich nu laat aanzien – een hertelling moeten plaatsvinden. 

Ellian is voorzitter van de commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven die gaat over het verloop van de verkiezingen.

De hertelling kan vooral spannend zijn voor D66 en SP. Volgens de Kiesraad kreeg D66 op een haar na geen 10 maar 9 Kamerzetels. Het verschil zou 160 stemmen zijn. Als die tiende zetel naar D66 gaat, is de SP waarschijnlijk de dupe. Die partij staat nu op vijf zetels en zou terug kunnen vallen naar vier.

Bij D66 staat Kamerlid Tjeerd de Groot op plek tien. Bij de SP staat de plek 5 van Michiel van Nispen op het spel.

De Tweede Kamer is het enige orgaan dat de Kiesraad nog kan terugfluiten. De Kiesraad stelde vrijdag officieel vast hoeveel zetels politieke partijen hebben gekregen. Als er een hertelling moet komen is de Tweede Kamer de enige die daarover kan besluiten. Alle 150 Kamerleden hebben een brief gehad om zaterdag er tijdens een spoedoverleg over te vergaderen. Dat is een tamelijk unieke politieke gebeurtenis.

error: Kopiëren mag niet!