Suriname uit risicozone CFATF blacklisting in internationaal financieel verkeer

Met de goedkeuring van aangescherpte Anti-Money Laundering wetten (AML-wetten) door het parlement, en de uitvoering van de daaruit voortvloeiende maatregelen door de regering, kan nu reeds gesteld worden dat Suriname uit de risicozone is van blacklisting of greylisting door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Blacklisting zou betekenen dat Suriname in een isolement zou terechtkomen voor wat betreft het internationaal financieel verkeer. 

In de voorbije periode sinds vorig jaar was er enige nervositeit te bemerken binnen de samenleving over de mogelijkheid dat Suriname op de zwarte- of grijze lijst van het CFATF terecht zou komen, omdat het onvoldoende wet- en regelgeving in plaats heeft om effectief witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen te kunnen gaan.

Suriname heeft begin dit jaar bij het CFATF om een “re-rating” oftewel een herbeoordeling gevraagd van haar positie op de lijst van landen die effectieve wet- en regelgeving in plaats heeft bij de bestrijding van money laundering en terrorisme financiering. 

Bij een eerdere beoordeling tijdens een plenaire vergadering van het CFATF in november vorig jaar heeft Suriname onvoldoende gescoord. 

Mede op basis van de goedgekeurde wet door de Nationale Assemblee inzake anti-money laundering en het tegengaan van terrorismefinanciering in november vorig jaar, is in januari dit jaar bij het CFATF om een “re-rating” gevraagd. Dit proces is succesvol afgesloten en vorige week gepresenteerd aan het CFATF. Er komt in  het 1e kwartaal komend jaar een vervolg evaluatievergadering van het CFATF. 

Ten behoeve van die vergadering heeft Suriname ondertussen rapportages gepleegd naar het CFATF toe met betrekking tot bijkomende wet- en regelgeving die ondertussen in de afgelopen maanden van dit jaar door het parlement zijn goedgekeurd. Genoemd kunnen worden de aanpassing en goedkeuring van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering, de Casinowet en de Wet Toezicht en Controle Kansspelen. Ook over de maatregelen die uit deze wetten voortvloeien, worden rapportages gepleegd naar het CFATF toe. 

President Santokhi heeft deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement gezegd, dat met de “re-rating” van Suriname, en de laatste rapportages aan het CFATF over goedgekeurde en in uitvoering zijnde wet- en regelgeving, het land uit de risicozone is voor wat betreft blacklisting of greylisting in het internationaal financieel verkeer.

SS

error: Kopiëren mag niet!