“Er zijn weinig mensen die plantjes en benodigdheden voor de tuin langs de straat verkopen”

“Er zijn veel mensen die producten verkopen langs de straat. Dan verkopen zij onder andere kleding, en alles dat iemand nodig zou hebben, ook plantjes en benodigdheden voor de tuin. Maar, je ziet weinig standhouders nu die plantjes of bloemen verkopen”, zegt een standhouder tegen een redactrice van Dagblad Suriname.

Hij verkoopt groenten en geeft aan, dat er enkele maanden terug nog drie buren waren die meededen met de verkoop, maar van plantjes en tuinbenodigdheden, maar zij komen nu niet meer. Hij vermoedt dat het door het weer komt of de slechte aanloop. 

“Plantjes verkopen langs de straat is niet apart meer, eenieder doet er aan mee ook al is het klein of groot”, zegt een plantjeverkopers. “Als je in het klein verkoopt zit je er soms dagen mee. De grote ondernemers die meer verkopen, dus meer  dan plantjes verkopen en de benodigdheden erbij verkopen, hebben voordeel. Plantjes verkopen is eigenlijk iets unieks, ik zie het althans zo. Als je een product verkoopt ga je uitleg geven van hoe het gebruikt wordt en wat je ervoor kan gebruiken. De gebruiksaanwijzingen kan je niet op een pot plaatsen, maar de uitleg betekent wel veel. Er zijn veel burgers die mee doen met de verkoop, ook al staan ze niet langs de straat, maar gebruiken de moderne technologie. Via Facebook of zelfs thuis voor de deur.”

“Iedereen zoekt een hossel”

“Iedereen zoekt een hossel om iets te doen om te verdienen. Maar van in het klein verkopen kun je geen leven maken. Je gaat iets erbij moeten doen om het te overleven”, zegt de plantenverkoper. Hij is ook niet dagelijks langs de straat, in het dagelijks leven is hij werkzaam bij een bedrijf en op zijn vrije dagen doet hij mee met de verkoop.

“Ik dacht juist dat je veel mensen zou hebben die interesse zouden hebben in het kopen van planten, maar dat merk ik niet. Dus ik neem het rustig aan, maar meedoen met de verkoop ga ik wel blijven doen. Door mijn werk heb ik ook zoveel geduld en gevoel voor planten net als de mens”, aldus de verkoper.

Een ander plantjesverkoper zegt, dat hij het heel anders ziet.
Wie heeft in deze tijd, tijd om dingen uit te leggen? Ik probeer geld te maken om mijn gezin te voeden. Ik verkoop plantjes, tomaten, soepgroenten, prei, peper en mest, dus de klanten hebben genoeg keus. Binnenkort zal ik ook groente verkopen. Nadat ik mijn werk heb verloren, heb ik besloten om iets zelf te doen. Het is nu nog niet wat het wezen moet, maar beetjes bij beetjes zal het wat worden. Je moet nu blokken, die sentimentele dingen werken niet in het leven en iedereen is nu keihard tegenover elkaar, dus je moet doen wat je kan om je gezin te voeden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!