BBB: “Als je op X met elkaar kunt discussiëren, kun je dat ook aan tafel”

De PVV, het NSC, de VVD en de BBB moeten zo snel mogelijk met elkaar om tafel om te bespreken welke openingen kunnen worden gevonden. Die oproep doet BBB-leidster Caroline van der Plas bij verkenner Ronald Plasterk. Zij wil de impasse doorbreken met een manifest. “Als je op X met elkaar kunt discussiëren, kun je dat ook aan tafel. Sterker nog, de tafel verdient de voorkeur.”

Van der Plas vindt het ’onbestaanbaar’ dat er blokkades worden opgeworpen en roept de VVD en NSC op om met PVV en BBB in gesprek te gaan. “Om te komen tot een eerste stap in het formatieproces.” Ze wil met de verkenner en die vier partijen spreken over de zorgen die er zijn, om te komen tot een ‘fractievoorzitters manifest’. “Waarin wij afspraken maken over de grenzen die de rechtsstaat en grondwet ons kunnen geven.” 

PVV-leider Geert Wilders haalt op X uit naar NSC-voorman Pieter Omtzigt, nadat die dinsdag de druk opvoerde richting de PVV door voorlopig niet in gesprek te willen. “Politieke spelletjes”, aldus Wilders. 

Omtzigt wil weten wat het betekent dat Wilders sommige standpunten in de ijskast zet. Tot die tijd zegt de NSC-voorman niet met Wilders te willen onderhandelen over een nieuw kabinet. Dat schiet bij Wilders in het verkeerde keelgat:

“En voor iedereen die me vraagt: waarom bel je Pieter niet? Hij was maandag ruim een uur bij me op mijn werkkamer in de Tweede Kamer. Hij heeft punten en vragen op tafel gelegd en ik heb ze netjes beantwoord. Jammer dat hij dat vergeet te melden. Speel geen Haagse spelletjes met allemaal eisen vooraf. Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0. De kiezer heeft gesproken en wil ’n PVV/VVD/NSC/BBB-kabinet!”

De puzzel voor verkenner Ronald Plasterk is er na zijn eerste dag gesprekken met partijleiders niet makkelijker op geworden. De PVV hoopt nog altijd VVD, NSC en BBB te verleiden tot deelname aan een centrumrechts kabinet. Maar die eerste twee partijen hebben daar tot dusver weinig trek in, zo hebben ze de afgelopen dagen onomwonden laten weten via allerlei uitspraken in allerlei media, op tv en radio en in kranten.

error: Kopiëren mag niet!