Senioren burgers zouden medicijnen kosteloos moeten kunnen ontvangen

“Onlangs ging ik naar een apotheek om wat medicijnen te halen. Ik moest nog even op mijn beurt wachten, omdat een bejaarde man voor mij aan de beurt was. Hij diende zijn recept keurig in en kreeg te horen dat hij SRD 575 moest betalen voor een medicijn. Hij gaf aan, dat hij het niet kon kopen en liep verslagen weg. Aan zijn gezicht kon je zien, dat hij het heel erg vond. Mijn hart brak meteen ook. Hoe vaak komt het eigenlijk niet voor dat senioren burgers moeten betalen voor medicijnen, omdat het niet gedekt wordt”, aldus een bezorgde vrouw T.J. tegenover Dagblad Suriname.

De vrouw geeft aan, dat het eigenlijk geen probleem van nu is. “Enkele jaren terug werkte ik ook zelf in een apotheek en kwam het met regelmaat voor, dat oudjes niet voor hun medicijnen konden betalen. Verdrietig namen ze hun recept terug en gaven aan, dat ze weer terug zouden komen wanneer ze dat geld bij elkaar hadden verzameld. Sommige kwamen helemaal niet meer terug. Juist de oudjes zouden toegang moeten hebben tot een goede gezondheidszorg. Het gaat om mensen op leeftijd, mensen met diverse aandoeningen. Ze hebben de medicijnen nodig die voorgeschreven zijn door hun arts.”

T.J. had verwacht dat het nu veel beter zou moeten gaan met de gezondheidszorg in Suriname. Maar, dit is helemaal niet het geval, merkt zij op. “Integendeel is de situatie veel erger geworden. Niets is meer betaalbaar in Suriname. Oudjes moeten het zien te overleven met een AOV of pensioen. Zelfs dat is niet voldoende om alle kosten te dekken. Dan moeten ze bij de apotheek ook nog horen dat ze voor hun medicijnen moeten betalen, of dat ze bij het ziekenhuis voor scans en dergelijke moeten betalen. Vanwaar moeten zij dat geld dan halen?”

De regering zal veel meer moeten doen op het gebied van gezondheidszorg, zegt de bezorgde vrouw. “Senioren burgers kunnen niet aan hun lot overgelaten worden. De mogelijkheid zou moeten bestaan, dat zij hun medicijnen kosteloos ontvangen. Het is al helemaal niet prettig om bejaard en ook nog ziek te zijn.”
SK

error: Kopiëren mag niet!