Omtzigt: “Wat bedoelt met Wilders met parkeren van zijn standpunten?” 

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contact (NSC) ziet het ’op dit moment’ niet zitten om met de PVV te onderhandelen over een nieuw kabinet. Eerst wil hij van PVV-leider Geert Wilders weten wat hij precies bedoelt met het parkeren van zijn standpunten.

Wilders liet tijdens de campagne weten bijvoorbeeld zijn standpunten rond de islam voorlopig in de ijskast te zetten. Maar Omtzigt wil meer helderheid over wat de PVV-leider daar precies mee bedoelt. Tot die tijd wil NSC niet praten over een meerderheids- of minderheidsregering. “Ik wil op dit moment niet de onderhandelingen openen. Er zitten nog belemmeringen in de sfeer van de rechtsstatelijkheid”, zei hij woensdag na afloop van zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk.

In een brief aan de verkenner geeft Omtzigt huiswerk mee aan Wilders. “In de ogen van de NSC-fractie moet er eerst helderheid komen over de vraag of en hoe de PVV een verbindende rol gaat spelen in de samenleving en in een mogelijk samenwerkingsverband”, schrijft Omtzigt. “Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn en vanuit welke bestuurscultuur en uitgangspunten de partij de komende jaren een constructieve bijdrage wil leveren aan het landsbestuur.”

Overigens ziet Omtzigt sowieso ’politiek-inhoudelijk veel obstakels’ om met de PVV samen te werken. Hij heeft het onder meer over de steun aan Oekraïne, ’speculaties over een Nexit’ en ’financiële degelijkheid’. Omtzigt concludeert: “Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering.”

Verkenner Plasterk laat na zijn eerste dag gesprekken weten dat hij verwacht nog wel een tweede gespreksronde nodig te hebben met ’een deel van de partijleiders’. De komende dagen spreekt hij eerst nog met de leiders van alle andere partijen in de Tweede Kamer.

error: Kopiëren mag niet!