Internationale Jaguar Dag om bewustzijn te vergroten over bedreigingen voor de jaguar

Het is vandaag, woensdag 29 november, de Internationale Jaguar Dag. Deze dag is in het leven geroepen om het bewustzijn te vergroten over de toenemende bedreigingen waarmee de jaguar (Panthera onca) wordt geconfronteerd en de cruciale inspanningen voor natuurbehoud die zijn overleving van Mexico tot Argentinië garanderen, ook hier, in Suriname.

De Internationale Jaguar Dag viert de grootste wilde kat van de Amerika’s als overkoepelende soort voor het behoud van biodiversiteit en als icoon voor duurzame ontwikkeling en het eeuwenoude culturele erfgoed van Midden- en Zuid-Amerika.

Internationale Jaguar Dag vertegenwoordigt ook de collectieve stem van landen in het jaguargebied, in samenwerking met nationale en internationale partners, om de aandacht te vestigen op de noodzaak om jaguarcorridors en hun leefgebieden te behouden als onderdeel van bredere inspanningen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te bereiken.

In maart 2018 kwamen vertegenwoordigers uit 14 landen bijeen in New York op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties voor het Jaguar 2030 Forum. Dit forum resulteerde in de opstelling van de Jaguar 2030 Statement, waarin een breed scala aan internationaal samenwerkende initiatieven voor het behoud van de jaguar werd geschetst, waaronder het voorstel om een Internationale Jaguar Dag in te stellen. Veel landen in het verspreidingsgebied vieren ook de Nationale Jaguar Dag, waaronder Brazilië, dat de jaguar heeft erkend als symbool voor biodiversiteit.

Onder de vele stemmen die zich bij deze oproep voor een Jaguar-dag voegden, was die van Dr. Alan Rabinowitz, medeoprichter en voormalig CEO en hoofdwetenschapper van Panthera, de wereldwijde organisatie voor het behoud van wilde katten. Bekend met respect en bewondering als de “Jaguar Man” en de “Indiana Jones van Wildlife Protection”, wijdde Alan zijn leven aan de studie en bescherming van jaguars en andere grote katten.

Het feit dat jaguars veerkrachtiger zijn geweest en in veel opzichten meer geluk hebben gehad in hun overleving dan andere grote katachtigen, is precies de reden waarom  de aandacht op ze wordt gericht.

De Jaguar 2030 Roadmap is een initiatief dat overheden, niet-gouvernementele en intergouvernementele organisaties, lokale gemeenschappen en de particuliere sector verenigt rond een gedeelde visie om jaguars en hun waardevolle ecosystemen te behouden. De routekaart heeft tot doel de Jaguar Corridor in alle landen te versterken door tegen 2030 dertig prioritaire jaguarlandschappen veilig te stellen, duurzame ontwikkeling te stimuleren, conflicten tussen jaguar en mens in door mensen gedomineerde landschappen te verminderen en de veiligheid en connectiviteit van kernbeschermde landschappen te vergroten.

Ook in Suriname werken diverse natuurbeschermingsorganisaties aan de bescherming en monitoring van jaguars. Om enig zicht te krijgen op waar de jaguar in Suriname zoal zijn habitat heeft zijn hier en daar cameratraps opgesteld, die de jaguar op beeld vastleggen zodra die voor de lens van een cameratrap opdoemt.

Maar, tot de dag van vandaag is nog steeds, ook niet bij benadering, bekend hoeveel jaguars zich in het land bevinden. Nu en dan wordt er eentje gespot. Nu en dan wordt een jaguar in verband gebracht met het doden van vee. Maar, nu en dan wordt ook een jaguar willens en wetens voor vooral zijn huid, hoektanden en botten doodgeschoten, vooral voor de ‘Chinese’ medicijnmarkt en de hoektanden die verwerkt worden tot sieraden. Nu en dan is een jaguar zelfs als ‘huisdier’ opgedoken ergens in Paramaribo. En ja, een aantal jaren geleden werd een dode jaguar zelfs aangetroffen in de vrieskist van een restaurant in Kasabaholo, Paramaribo.

Kortom, de Internationale Jaguar Dag is nodig, zeer nodig, nog steeds. De jaguar hoort thuis in het Surinaamse tropisch regenwoud en niet in de illegale handel.

PK

error: Kopiëren mag niet!