Zwangerschapsbeurs vlot verlopen: Focus op gedeelde verantwoordelijkheid bij ouderschap

De langverwachte zwangerschapsbeurs en openbare babyshower georganiseerd door Stichting Baby Mama’s Club (BMB) voor jonge en aanstaande ouders, grootouders en iedereen met een kinderwens werd zaterdag 25 november gehouden. 

Bij dit evenement stond de gezondheid van vrouwen centraal, met speciale aandacht voor de prenatale, bevallings- en postnatale periodes, en de nadruk lag op gezinsplanning en begeleiding tijdens en na de zwangerschap. Een van de voornaamste doelen was het bevorderen van gedeelde verantwoordelijkheid onder ouders. 

Dagblad Suriname sprak met een aanstaand ouderpaar, Ryan en Kimley, die het evenement ook bijwoonden. “Ik was er vanaf het begin bij, en toen het zover was, kwamen de stappen vanzelf. Als je als man alles wilt meemaken, zul je altijd je vrouw bijstaan”, zei de aanstaande vader.

Het paar was tevreden met de beurs, vooral met de acties op artikelen die ze nog nodig hadden, zoals luiers, wat hen voordelig uitkwam. Ze benadrukten dat de beurs niet alleen voorzag in de behoeften van pasgeborenen, maar ook van oudere kinderen. Ze waardeerden ook de begeleiding en informatie van de aanwezige ziekenhuizen, vooral nuttig voor de eerste keer ouders. 

De term “gedeelde verantwoordelijkheid bij ouderschap” verwijst naar het idee dat beide ouders dezelfde verantwoordelijkheid hebben voor het opvoeden en verzorgen van hun kinderen. Dat gaat verder dan traditionele genderrollen en stimuleert een partnerschap, waarin zowel vaders als moeders samenwerken aan verschillende aspecten van het ouderschap. 

Marijke Mangal, Manager bij Bureau Fonds Voorzieningen (BFV), gaf de nodige informatie over ouderschapsverlof aan de bezoekers van de babybeurs. “Vroeger was het zo dat als de moeder zich tot het eind van haar zwangerschap fysiek goed voelde, werkte zij tot het einde door. Maar dat is nu niet meer zo, volgens de wet moet de moeder vier weken voor de zwangerschap met verlof”, gaf mevrouw Mangal aan.

Voor het stimuleren van de gedeelde verantwoordelijkheid van de ouders, is de wet “Arbeidsbescherming gezin” in 2019 goedgekeurd, waarbij de werkgevers van particuliere en parastatale bedrijven verplicht zijn de medewerkers (moeder en vader) te registreren voor doorbetaald ouderschapsverlof bij het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO). 

SD

error: Kopiëren mag niet!