Verlenging van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

DOOR PHIL BAINBRIDGE
28 november 2023 – Het staakt-het-vuren in Gaza zal met 48 uur worden verlengd nadat Hamas ermee heeft ingestemd nog eens twintig gijzelaars vrij te laten, terwijl Israël voor elke vrijgelaten Israëliër drie Palestijnse gevangenen zal vrijlaten.

Hamas heeft tijdens de wapenstilstand 50 Israëli’s vrijgelaten, terwijl nog eens 19, voornamelijk Thaise arbeiders, werden vrijgelaten, terwijl eerder deze maand vier Amerikaanse burgers werden teruggestuurd.

Israël heeft voorafgaand aan de wapenstilstand een lijst ingediend van 300 gevangenen die vrijgelaten konden worden en heeft tot nu toe 150 vrijgelaten, waarvan 33 vrouwen en de rest minderjarigen. Van de naar schatting 7.200 Palestijnen die vóór de Hamas-aanval op 7 oktober in Israëlische gevangenissen zaten, waren er 88 vrouwen en 250 minderjarigen, voornamelijk tienerjongens. Nog eens 50 Palestijnen zijn aan de oorspronkelijke lijst toegevoegd voor mogelijke vrijlating.

Er zijn berichten dat er mogelijk opnieuw geïsoleerde militaire actie heeft plaatsgevonden in Gaza, mogelijk door Palestijnse groeperingen die zich er niet van bewust waren dat het staakt-het-vuren was verlengd, maar dat de wapenstilstand nog steeds stand houdt. Sommige gijzelaars worden vastgehouden door kleinere Palestijnse groepen, wat hun terugkeer bemoeilijkt.

error: Kopiëren mag niet!