Guyana valt op sinds olie ontdekking ook door de VAE

Sinds buurland Guyana investeringen in haar olie-industrie heeft gedaan, staat het land in de schijnwerpers van de wereld. Guyana behoort nu tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Er wordt verwacht dat het land zal uitgroeien tot een oliegigant, vooral nu ze meerdere investeringen van de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon hebben ontvangen.

Guyana neemt daarentegen ook een proactieve rol op zich in haar buitenlands beleid en heeft een heldere visie op hoe de wereld en de verschuiving van de wereldeconomie eruit zullen zien. Dit is iets wat ontbreekt bij onze, Surinaamse, beleidsmakers, die het niet zien of tonen, en vaak ook niet begrijpen.

Eerder heeft Guyana een ambassade in Qatar gerealiseerd, en dit land heeft reeds op verschillende niveaus samenwerkingen met Guyana. Ook heeft Qatar aangekondigd dat ze met Qatar Airways Guyana als luchtvaartknooppunt voor de Zuid-Amerikaanse regio willen gebruiken.

Thans is de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van plan een ambassade in Guyana te vestigen. De VAE, die emiraten zoals Dubai en Abu Dhabi omvat, brengt hiermee rechtstreeks verbinding met de financiële hub van het Midden-Oosten. De keuze van de VAE voor Guyana hangt samen met de Guyanese lobby en de charismatische uitstraling van haar leiderschap die zoveel te bieden heeft.

De president van Guyana, dr. Irfaan Ali, heeft bekendgemaakt dat de VAE een ambassade in Guyana zal vestigen. Deze ontwikkeling zal, volgens hem, bijdragen aan de verbetering van de algroeiende economie van Guyana.

Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse prijsuitreiking van de Guyana Oil and Gas Energy Chamber gaf hij aan, dat de bouw van ambassades door landen zoals de VAE, Qatar en potentieel Saoedi-Arabië niet alleen over diplomatieke aanwezigheid gaat, maar ook over de investeringen en ontwikkelingsfondsen die deze landen met zich meebrengen. Hij voorspelt dat de intensivering van bilaterale relaties zal leiden tot meer investeringen en dat Guyana tegen 2030 een economie moet hebben die drie miljoen mensen kan bedienen.

error: Kopiëren mag niet!