Nieuwe formateur Plasterk: ’Wilders zei tegen me dat hij dacht dat ik hem geen loer zou draaien’

Na een zeer rommelig begin moet de formatie woensdag echt van start gaan met voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk als verkenner. De ogen zullen gericht zijn op NSC van Pieter Omtzigt, de nieuwe partij die nog altijd duidelijkheid moet geven over eventuele kabinetsdeelname met de PVV, en de VVD.

Plasterk zei dinsdag uitermate verrast te zijn dat PVV-leider Geert Wilders hem heeft gevraagd als verkenner: “Ik had dit helemaal niet zien aankomen. Hij zei tegen mij dat hij de indruk had dat ik hem geen loer zou draaien.”

Wilders moest op zoek naar een nieuwe verkeneer na het afhaken van PVV-senator Van Strien, die vanwege een aangifte in een fraudezaak na drie dagen besloot te stoppen als verkenner.

Plasterk spreekt vandaag, woensdag 29 november, met NSC, PvdA/GL en VVD. Bij die eerste partij is het dus nog altijd de vraag wat Omtzigt deze week gaat vertellen als hij langs mag komen bij Plasterk. Hij overlegt met zijn fractie al een aantal dagen over de vraag of hij wel of niet met de PVV in een kabinet wil stappen. In de campagne hield hij die boot af. Maar de druk op Omtzigt is alleen maar groter geworden sinds VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft gepast voor regeren met de PVV.

Ondanks stevige kritiek uit haar eigen partij op dat besluit, houdt Yesilgöz vast aan die koers. 

De VVD-leidster zei dinsdag wel ’meer dan bereid’ te zijn om mee te praten tijdens de formatie van een minderheidskabinet van PVV, NSC en BBB. Ze wil dan ’vooraf afspraken maken’ over bijvoorbeeld het beperken van de migratie-instroom en het beschermen van ondernemers tegen hogere lasten. Maar dan wel in de vorm van gedoogsteun in plaats van regeringsdeelname: “We zijn geen plucheplakkers.”

  • Van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 was Plasterk de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV. Van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 was Plasterk minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte II. Hij is opgeleid en gepromoveerd bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica.

error: Kopiëren mag niet!